Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Finnforel suunnittelee Jämsään entiselle paperitehtaalle vielä suurempaa laitosta kuin Varkaudessa

Varkaudessa toimiva Finnforel Oy suunnittelee kirjolohen kiertovesilaitoksen perustamista Jämsän Kaipolaan entiselle paperitehtaan alueelle.

Suunnitelman mukaan yhtiö tuottaisi uudessa laitoksessa kirjolohta kiertovesitekniikalla, pitämään yllä emokalastoa ja jalostamaan kalat lopputuotteeksi omalla kalankäsittelylaitoksella. Tavoitteena on tuottaa kirjolohta viisi miljoonaa kiloa vuodessa.

Finnforelin Varkauden laitos tuottaa laajennuksen jälkeen noin kolme miljoonaa kiloa vuodessa.

Keski-Suomen ely-keskus päätti, että Jämsän hankkeessa pitää soveltaa ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA). YVA-menettelyä ely-keskus perustelee sillä, että hanke on alueelle uusi ja laaja-alainen ja sisältää monia eri toimintoja. Ely-keskuksen tiedotteen mukaan se on arvioinut hankkeen merkittävimmiksi vaikutuksiksi erityisesti vesistöön kohdistuvat vaikutukset. Pitkä elinkaari ja kuormituksen pitkäaikaisuus sekä sen yhteisvaikutukset muiden vesistökuormitusta aiheuttavien toimintojen kanssa ovat merkittäviä, ely arvioi.

Jämsän laitoksen purkuvesistönä on Päijänteen Tiirinselkä, jossa vesien tila on kehittynyt myönteiseen suuntaan, vaikka onkin kokonaisuutena edelleen tyydyttävä. Elyn mukaan kalankasvatus yhdessä entiselle tehdasalueelle suunniteltujen muiden toimintojen kanssa voi vaikeuttaa vesistön hyvän tilan saavuttamista. Keski-Suomen ely-keskuksen mukaan kalankasvatuksen vesistökuormitusten arviointiin ja merkittävyyteen sekä kuormitusten hallintaan liittyy epätarkkuuksia.

Varkaudessa Finnforel sai ympäristöluvan vuonna 2017, kun laitos aloitti toimintansa. Pohjois-Savon ely-keskus päätti vuonna 2020, ettei tuotannon laajentaminen edellytä uutta ympäristövaikutusten arviointimenettelyä.

Varkaudessa kalankasvatuksen jätevedet menevät Stora Enson puhdistamolle ja laskevat sen kautta Haukiveteen.