Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Muistoissa | Jyrki Tolvanen menehtyi yllättäen

Jyrki Juhani Tolvanen nukkui pois yllättäen 6. helmikuuta 2023. Hän oli syntynyt 31. joulukuuta 1953 Rauha ja Yrjö Tolvasen perheeseen, jossa ennestään jo isoveli Eerik. Isän lapsuuden kodista Kangaslammin Takunkannasta perheen tie vei Joroisiin. Joroisissa hän kävi kansakoulun ja kirjoitti ylioppilaaksi Juvalta.

Lapsuuteen ja nuoruuteen liittyi vahvasti kaverit. Ystävyys heidän kesken säilyi läpi koko elämän. Jyrkin tie vei ruotsiin. Siellä hän innostui opettajan työstä ja hän valmistui luokanopettajaksi Göteborgin opettajakorkeakoulusta.

Yksi puhelinsoitto muutti elämän suunnan. Jyrki palasi perheineen Suomeen.

Hän aloitti opettajan ja rehtorin viran Kilpimäen pienessä kyläkoulussa Kangaslammin kunnassa. Tällöin hänen haave toteutui. Toiveissa oli ollut työskentely pienessä koulussa.

Noihin aikoihin pienten kuntien kouluja lakkautettiin. Näin kävi myös Kangaslammilla. Kangaslammilla tuolloin toimineista seitsemästä koulusta oli jäljellä enää vain kaksi ja Jyrki siirtyi toiseen niistä. Hän aloitti entisellä nimikkeellä työnsä Harjurannalla. Kuntaliitoksen myötä myös tämä koulu sulki ovensa. Hän siirtyi Varkauteen Puurtilan koulun johtoon.

Jyrki Tolvanen viihtyi hyvin pienten koulujen johdossa. Henkilökunta ja lasten huoltajat tulivat hyvin tutuiksi. Puurtilan koulusta hän jäi työuransa jälkeen eläkkeelle.

Työn lisäksi hänen elämäänsä mielenkiintoa toi maailman tapahtumien seuraaminen. Historia oli loputon kiinnostuksen kohde, samoin musiikki ja kädentaidot. Parhaiten Jyrki Tolvanen viihtyi itse rakentamassaan kesäpaikassa Haankalliolla Kangaslammilla. Siellä kalastelu ja puuhastelu lapsuuden maisemissa oli hänelle tärkeää.