Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Voima tukee kalojen lisääntymismahdollisuuksia

Energiakonserni Savon Voima lahjoittaa 75-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi 2 000 euroa kalojen lisääntymismahdollisuuksien parantamiseen Kuvansinjoessa.

Lahjoituksen saa Saimaan lohikalojen ystävät ry, joka on perustettu vuonna 2016. Yhdistyksen tavoitteena on edistää koko Saimaan alueen lohikalakantojen elinvoimaisuutta ja yleistä tietoisuutta niiden tilasta. Yhdistys muun muassa istuttaa mätiä ja lohikaloja sekä kunnostaa Saimaan vesistöalueen jokia ja puroja niin, että lohi- ja taimenkannat pystyisivät jatkossa lisääntymään niissä luontaisesti.

– Savon Voiman lahjoituksen osalta saimme itse etsiä kyseiselle summalle mielestämme parhaan kohteen ja sellaiseksi valitsimme Varkauden ja Joroisten kuntarajalla virtaavan Kuvansi-joen. Siellä meillä on tavoitteena tehdä koskien kalataloudellista kunnostusta, yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Huupponen kertoo.

Kuvansinjoessa on merkkejä sekä järvilohen että taimenen esiintymisestä.

Alkuvuoden aikana yhdistys ja paikalliset toimijat kilpailuttavat ja valitseva kohteelle suunnittelijan. Aluehallintovirastosta haetaan vesitalouslupaa suunnitelman valmistuttua. Kun lupa- ja rahoitusasiat ovat kunnossa, työt on mahdollista aloittaa. Arvion mukaan tämä tapahtuu vuosina 2024–2026.

– Poikasistutuksia alueelle pyritään tekemään koko ajan myös ennen kunnostustöitä, jolloin kalakantojen elvytys saadaan heti käyntiin. Alueelle istutetaan järvilohta, -taimenta ja myös harjuksen osalta kohde voisi olla otollinen.