Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Teollisuusliitto ja Pro antoivat uusia lakkovaroituksia – Pron lakko koskisi myös varkautelaisyrityksiä

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro jättivät tiistaina uusia lakkovaroituksia. Tarkoitus on lisätä painetta meneillään olevaan työriitojen sovitteluun keskeisellä vientialalla teknologiateollisuudessa.

Teollisuusliitto jätti uudet lakkovaroitukset Teknologiateollisuuden työnantajille ja Kemianteollisuudelle. Ammattiliitto Pro jätti lakkovaroitukset teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle.

Teollisuusliiton lakkovaroitukset koskevat 112:ta toimipaikkaa teknologia- ja kemianteollisuudessa. Lakkovaroituksen kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 11 400 työntekijää. Lakkojen ajankohta olisi 8.–10. helmikuuta.

Jo viime viikolla Teollisuusliitto jätti lakkovaroituksen työnseisauksista 1.–3. helmikuuta. Niiden kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 7 200 työntekijää.

Myös Pro antoi viime viikolla lakkovaroituksen 1. helmikuuta alkavasta kolmipäiväisestä lakosta. Pron nyt antamien lakkovaroitusten ajankohdat ovat 8.–10. helmikuuta sekä 11.–17. helmikuuta. Pron lakkovaroitus koskee Varkaudessa Andritzilla, Andritz Warkaus Worksilla ja Sumitomo SHI FW Energia Oy:n olevia työntkijöitä.

Molemmat liitot jatkoivat tiistaiaamuna työriitojen sovittelua työnantajaosapuolten kanssa. Neuvotteluja käydään valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi osapuolten välisten erimielisyyksien liittyvän palkkaratkaisuun. Aallon mielestä työnantajapuoli ei huomioi sitä, miten inflaatio on heikentänyt palkansaajien ostovoimaa.

– Yritämme pysäyttää työntekijöiden köyhtymisen. Sen ei tavoitteena pitäisi olla kenellekään kohtuuton, vaan pikemminkin päinvastoin. Valitettavasti työnantajapuoli ei näe asiaa näin, joten joudumme laajentamaan työtaistelutoimia, Aalto sanoo tiedotteessa.

Pro on esittänyt 8,5 prosentin palkankorotuksia kahden vuoden aikana. Liiton mukaan osapuolten näkemysero palkoista on tällä hetkellä suuri.

– Ilmoitamme uusista lakoista, jotta sopimusratkaisun hakemiseen on riittävä paine, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo tiedotteessa.

Lakkovaroitusten lisäksi Teollisuusliitto pidentää teknologiateollisuuden, kemian perus- ja tuoteteollisuuden sekä muovituoteteollisuuden sopimusalojen ylityökieltoja 10. helmikuuta asti. Pron osalta ylityökiellot ovat voimassa toistaiseksi.

Teknologiateollisuuden työehtosopimus umpeutui marraskuun lopussa. Kemianteollisuudessa sopimukseton tila alkoi vuodenvaihteessa. Työehtosopimusneuvottelut kariutuivat tuloksettomina viime viikon maanantaina.

Teknologiateollisuuden työnantajien toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi kummasteli lakkovaroitusten tiuhaa tahtia.

– Ammattiliitoilla on toki työtaisteluoikeus, mutta kyllä tämä sarjatuli vähän ihmetyttää. Aiemmin ilmoitettujen lakonuhkien sovittelu on saatu hädin tuskin käyntiin, kun tulee jo uusia varoituksia, Ruohoniemi sanoi tiedotteessa.

Ruohoniemi toivoi, että energia käytettäisiin nyt sovun hakemiseen eikä uusien lakkosuunnitelmien tekemiseen.

– On kaikkien etu, että ratkaisut syntyvät mahdollisimman pian. Ostovoimaa syntyy työtä tekemällä, Ruohoniemi opasti.