Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilona Noponen Paikallisen suosiminen vaatii vähän vaivannäköä, mutta se kannattaa – Haastan itseni ostamaan kaikki joululahjat Varkaudesta

Tarvitsin uuden takin. Hyppäsin autoon ja lähdin isomman kaupungin kauppakeskukseen. Siellähän niitä kauppoja ja vaihtoehtoja on, ajattelin. Voi vain kävellä ovesta sisään, haahuilla hetken ja etsitty asia todennäköisesti löytyy.

Takki jäi kuitenkin sillä kertaa ostamatta, kun vaihtoehtoja oli liian paljon eikä mikään tuntunut täysin sopivalta. Jotain muuta tuli kuitenkin hankittua ja kävimme syömässä sushia, mikä taisi ehkä oikeasti olla se reissun päätarkoitus.

Tuosta matkasta on arviolta seitsemän vuotta. Päivä oli muistaakseni mukava. Nyt tuntuu kaukaiselta ajatukselta, että lähtisin päiväksi kauppakeskukseen katselemaan tarjontaa ja viettämään aikaa. Seitsemässä vuodessa on muuttunut moni asia, mikä on saanut ajattelemaan eri tavalla.

Syksyllä 2017 aloimme saada sukulaisilta Ikea-kasseittain lastenvaatteita ja -kenkiä. Meistä oli tullut vanhempia serkussarjan kuopukselle. Haalarissa tai takissa saattoi lukea kolmen edellisen käyttäjän nimet, kun se tuli käyttöön meille. Vaatteen kunto oli siitä huolimatta tavallisesti erinomainen tai vähintään hyvä.

Kiinnostuin kierrättämisestä ihan uudella tavalla, kun huomasin, miten pitkään vaate kestää lapselta toiselle ja kuinka kierrättämällä voi säästää rahaa, ympäristöä ja saada hyvää mieltä, kun voi miettiä seuraavaa käyttäjää vaikka pienille kengille.

Kun elettiin koronapandemian alkuaikoja, soitin työn puolesta linja-autoalan yrittäjälle. Haastattelussa valkeni, miten vaikeassa tilanteessa paikalliset yrittäjät olivat.

Haastattelu kosketti erityisesti, koska isänikin oli kuljetusalan yrittäjä. Aloin miettiä, voisinko tehdä jotakin sen eteen, että paikalliset yrittäjät selviäisivät maailmanlaajuisen kriisin yli.

Myös epidemian takia välttelin suuria kauppoja ja opin miettimään entistä tarkemmin, mitä vaihtoehtoja Varkaudesta löytyy. Polttoaineen hinnannousukin vaikutti asiaan.

Yllätyin positiivisesti esimerkiksi ulkoilutakkia etsiessäni. Olin jo pitkään kaivannut vaatetta, joka sopisi lasten kanssa ulkoiluun sateessa, tuulessa ja muutaman asteen lämpötilassa. Päätin viime keväänä poiketa Kauppakadulle ihan vain vilkaisemaan, löytyisikö sieltä. Sopiva tuote löytyi heti ensimmäisestä kaupasta ja palvelu oli erinomaista. Lähtiessäni harmittelin, ettei käynyt aiemmin mielessä tutkia oman kaupungin tarjontaa.

Voisi kuvitella, että Varkauden kokoisessa kaupungissa kaikki tuntevat kaikki, mutta ei se niin ole.

Näin sanoi varkautelaisen Varkaus NYT -ryhmän perustajajäsen Sanna Runsala syksyllä, ottaessaan vastaan Business Center Pohjois-Savo palkintoa paikallisten yritysten esiintuomisesta.

– Tietoisuutta eri yrityksistä täytyy levittää ja sitä me teemme, Runsala jatkoi tunnustusta vastaanottaessaan.

Itse olen yllättynyt esimerkiksi siitä, että paikallisia vaatteiden tekijöitä, kuten Peppinjaa ja tai Ehta by Dream Circusta, ei välttämättä tunneta Varkaudessa.Moni muukin paikallinen tuote tai palvelu voi olla vieras.

Ilmiselvin tapa auttaa paikallisia yrityksiä on tietysti ostaa paikallista. Se vaatii vähän vaivannäköä ja totuttelua. Täytyy selvittää, mistä löytyisi tuote, jota tarvitsee ja poiketa ehkä useampaan myymälään.

Se vaiva kannattaa mielestäni nähdä, että Varkaudessa olisi jatkossakin vaihtoehtoja. Tällä viikolla tapasin Könönpellon koululaisia, jotka harmittelivat, että Varkaudessa ei ole tarpeeksi kauppoja. He toisaalta kehuivat paikallisia ravintoloita ja kahviloita. Niitäkin kannattaa käyttää, jotta palveluita olisi Varkaudessa tulevaisuudessakin.

Joulun lähestyessä haastan itseni: yritän ostaa oikeasti kaiken jouluun Varkaudesta. Uskon, että se on mahdollista, jos vain niin valitsee.