Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 26.10.2022 Varkauden ja Joroisten Musiikkipäivien yhteistyön katkeaminen on suuri harmi

Joroisten Musiikkipäivät on ilmoittanut Varkauden kaupungille, että se haluaa irrottautua kaupungin kanssa tekemästään yhteistyösopimuksesta (WL 20.10.). Käytännössä se tarkoittaisi, ettei Varkaudessa ei enää tulevaisuudessa olisi Joroisten Musiikkipäivien konsertteja.

Varkauden ja Joroisten Musiikkipäivien yhteistyösopimus on allekirjoitettu vain muutamia kuukausia sitten, viime toukokuussa. Sen piti kattaa vielä ensi ja sitä seuraava vuosi. Sopimuksessa Varkaus nousi tapahtuman pääyhteistyökumppaniksi. Musiikkipäivät olisi tuonut Varkauteen vuosittain neljä konserttia.

Kaupunki ja monet varkautelaiset yritykset ovat olleet tukemassa tapahtumaa.

Sopimuksen irtisanominen liittynee Joroisten Musiikkipäivien taloudellisiin ongelmiin ja suunnitelmiin saada tapahtuma uudelleen jaloilleen. Varkaus ei ole oikein koskaan ollut musiikkipäiville helppo kohde. Warkaus-salin konsertit ovat kyllä vetäneet monesti salin täyteen tai melkein täyteen väkeä mutta muut esityspaikat ovat olleet enemmän tai vähemmän haastavia. Pahimmillaan konsertista on jäänyt tuntuvat tappiot musiikkipäivien käteen.

Musiikkipäivät on onnistunut paremmin esimerkiksi Juvalla, jossa iso kirkko on ollut usein täpötäynnä. No, täytyy toki muistaa, että siellä estradilla on ollut sellaisia tähtiä kuin Karita Mattila, Cantores Minores tai vaikkapa keski-ikäisiinkin kuulijoihin pureva Jarkko Ahola. Ehkä nämä, ja moni muukin magneetti, olisi saanut väen liikkeelle myös Varkaudessa.

Yhteistyön karikot ovat suuri harmi. Varkauden kaupunki ja myös monet varkautelaiset yritykset ovat olleet tukemassa Joroisten Musiikkipäiviä vuosikymmenten saatossa ja klassisen musiikkitapahtuman säilyminen alueella on koettu ainakin parhaimpina yhteistyön aikoina yhteiseksi asiaksi. Olisiko vielä ollut keinoja, miten konserttien houkuttelevuutta ja sopivien esiintyjien valitsemista Varkauteen olisi voinut viedä eteenpäin? Ainakin Varkauden kaupunki oli sopimuksessa sitoutunut konserttien markkinointiin.