Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Varkauden–Leppävirran alueelle lupa kahden ilveksen kaatoon – Maakunnan lupamäärä pieneni selvästi viime vuodesta

Riistakeskus on myöntänyt joulukuussa alkavalle ilveksen metsästyskaudelle 178 kannanhoidollista poikkeuslupaa. Keskus kertoo, että lupamäärä on merkittävästi pienempi kuin viime vuonna. Vuosi sitten saalis oli 306 ilvestä.

Leppävirran-Varkauden riistanhoitoyhdistys haki lupaa jilmen ilveksen pyyntiin. Sille myönnettiin kaksi lupaa.

Koko Pohjois-Savossa poikkeuslupia ilveksen metsästukseen myönnettiin 24. kun niitä oli haettu 76.

Suomen riistakeskus kohdensi poikkeusluvat maakunnan tiheimmän ilveskannan alueille. Riistakeskusalueen käytettävissä ollut poikkeuslupien määrä oli selkeästi edellisvuotta pienempi. Viidelle hakemusalueelle eli Karttulassa, Kuopiossa, Nilsiässä, Tervossa ja Vesannolla annettiin kielteinen päätös.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomen riistakeskus Pohjois-Savon toiminta-alueella oli 240–250 vuotta vanhempaa ilvestä ennen metsästyskautta 2022–2023. Kanta-arvio on edellisvuoden tasolla. Arvio ilvesten määrästä perustuu petoyhdyshenkilöiden tarkastamiin ja Tassu-järjestelmään kirjaamiin pentuehavaintoihin. Arvioitu pentueiden määrä vuonna 2021 oli samaisella alueella 49–52, edellisen vuoden arvio oli 48–50 ilvespentuetta.

Koko maassa poikkeuslupia on myönnetty alueille, joilla on arvioitu ilveksen kannan olevan tiheä ja kannankehityksen vakaa tai kasvava. Poikkeuslupia ei myönnetty lainkaan Kainuun, Lapin, Rannikko-Pohjanmaan eikä Pohjanmaan riistakeskusalueille, sillä niillä ilveksen kannankehitys oli arvion mukaan laskeva tai kannan tiheys oli merkittävästi pienempi muuhun maahan nähden.

Luonnonvarakeskuksen mukaan ennen metsästyskauden alkua Suomessa elää yli vuoden ikäisiä ilveksiä 2 150–2 405. Arvion perusteella ilveskanta on kasvanut niukasti edelliseen arvioon verraten.