Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Onko Varkauden urheiluseurojen tukeminen tasavertaista?

Tietooni on tullut, että paikallisten urheiluseurojen toiminnan tukeminen ei ole täysin tasavertaista. Haluan selvittää perusteet siihen, miksi jotkin seurat ovat eriarvoisessa asemassa tilavuokriin liittyen varsinkin junioritoimintaa ajatellen.

Olen saanut kuulla, että VarTa joutuu maksamaan liikuntatalolla lehdistötilaksi nimetystä tilasta vuokraa kaupungille 50 euroa per kerta. Tässä lehdistötilassa pidetään kotiotteluiden ja -turnausten aikana kioskia. Tätä edellämainittua tilaa ei ole suunniteltu kioskitilaksi vaan seura on itse hankkinut tarvittavat välineet ja tarvikkeet, joita kioskin pitämiseen tarvitaan. Tilassa ei myöskään ole vesipistettä.

Varkauden kaupungin nettisivuilta löytyy hinnasto, jossa on eritelty liikuntatalon tilojen vuokrat. Hinnat on päivitetty 27.7.2020, mutta pitävät paikkansa tänäkin päivänä. Varmistin asian liikuntapalveluiden esimieheltä. Hinnastosta muun muassa löytyy lehdistötilan vuokra joka on 6 euroa tunnilta, aulatilan vuokra on 7 euroa tunnilta ja 43 euroa vuorokaudelta. Mihin siis perustuu VarTalta perittävä 50 euron kerta maksu? Tämän kysymyksen esitin edellisessä hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan kokouksessa, saamatta kysymykseen mitään vastausta.

Ensi viikonloppuna VarTan salibandy joukkueista kolme pelaa kotipelejä. Perjantaina VarTan edustus, lauantaina P16/Welhot pelaa kotiturnauksen ja sunnuntaina T16 pelaa kotiturnauksen. Tältä viikonlopulta VarTa siis maksaa yhteensä 150 euroa kioskivuokraa. Turnauksista kaksi on siis junioireiden, joten heiltä peritään 100 euroa. Lievästi sanottuna kohtuutonta ainakin minun mielestäni!

Lisäksi on mainittava, että VarTa maksaa kaupungille huomattavan suuren summan vuodessa liikuntatalon ja jäähallin harjoitusvuoroista.

Kioskitoiminnalla jokainen seura pyrkii taloudellisesti parantamaan oman seuransa toimintaa ja tällaisella toiminnalla on pitkät perinteet. Vanhemmat, sisarukset ja isovanhemmat leipovat kioskiin myytävää ajatuksella, että näin tuetaan oman lapsen urheilu- ja seuratoimintaa.

Oman seuran toimintaa halutaan tukea kaikin mahdollisin tavoin koska se vaikuttaa seuramaksujen kohtuullistamiseen ja näin ollen myös pienempituloisten perheiden lapsilla on mahdollisuus harrastaa.

Epäkohta joka pistää miettimään paikallisten seurojen eriarvoisuuden on, että jäähallilla kioskitiloista ei peritä minkäänlaista vuokraa. Tätäkin asiaa kysyin hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan kokouksessa, että miksi sama tilavuokra käytäntö ei päde jäähallilla? Vastaukseksi sain vain, että jäähallilla vuokraa ei peritä. Jäähallilla kioskitila on tehty tähän tarkoitukseen ja sieltä löytyvät kaikki kioskin pitämiseen tarvittavat välineet.

Liikuntatalo sekä jäähallit ovat kaikki kaupungin omistuksessa. Ne eivät ole yksityisiä tiloja, jolloin hinnoittelu voisi jotenkin erota. Tässä siis tulee esiin se eriarvoisuus. Toisessa maksetaan ja viedään rahat seura- ja junioritoiminnasta ja toisessa saadaan pitää kaikki tuotot omalla seuralla ja junioreilla. Tätä en itse henkilökohtaisesti ymmärrä enkä hyväksy.

Urheiluseura VarTa on pidemmän aikaa itse yrittänyt saada vastausta kaupungilta tähän tilavuokra asiaan, mutta sitä he eivät ole koskaan saaneet.

Nyt tätä kysymystä kysyn minä. Tukenani tässä on oman puolueeni jäseniä ja muita junioriurheilun puolesta puhuvia henkilöitä.

kaupunginvaltuutettu (vas.),

hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan jäsen