Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 19.7.2022 Elinkustannusten nousu lisää eriarvoisuutta

Varkauden seurakunnassa tiedetään jo, että elinkustannusten nousu tulee näkymään ruoka-avussa (WL 17.7.). Jos perheen tai yksinäisen ihmisen rahat ovat riittäneet kaikkeen pakolliseen juuri ja juuri, ruoan ja bensan hinnannousu tekee sen, että apua selviytymiseen täytyy saada. Diakoniatyötekijä Pia Paanasen mukaan ruoka-avun asiakkaat joutuvat miettimään, mistä taas säästetään, kun pakko on syödä. Valitettavan usein lääkkeet ovat se, mitä jää ostamatta.

Ruoan hintojen arvioidaan nousevan noin kymmenen prosenttia kuluvan vuoden aikana. Tällaista nousuvauhtia ei ole nähty hyvin pitkään aikaan. On aivan selvää, että raju hinnannousu kolahtaa pahoin ennestäänkin hyvin tiukassa taloudenpidossa eläviin. Eriarvoisuus kasvaa. Varkaus on ennestäänkin kaupunki, jossa kuilu on iso.

Jaettavaksi ei enää tule sellaisia määriä hävikkiruokaa, että ne riittäisivät kysyntään.

Uutissuomalaisen gallup (12.7.) kertoo, että reilu viidennesosa suomalaisista on lisännyt tarjoustuotteiden ostamista ja ostanut aiempaa halvempia tuotteita. Seitsemän prosenttia gallupiin vastanneista on vähentänyt ruoan ostamista. Hyvin toimeentuleviin tilanne ei ole vielä vaikuttanut: neljä kymmenestä ei ole muuttanut ostostapojaan.

Varkaudessa Via Dia kerää hävikkiruoan kaupoista ja toimittaa elintarvikkeet eteenpäin yhteistyökumppaneille, esimerkiksi Varkauden seurakunnalle, Varkauden kaupungin työpajalle ja Savon kodille. On loistavaa, että Varkaudessa on toimiva rinki ruoka-avussa ja paikallisilla kaupoilla on halua lahjoittaa hävikkiruokaa sitä tarvitseville. Kaupalla on kuitenkin samaan aikaan ymmärrettävästi tarve vähentää hävikkiään. Jaettavaksi ei enää tule sellaisia määriä, että ne riittäisivät kysyntään.

Varmaa ainakin on, etteivät paineet Varkauden kaupungin sosiaalitoimistossa ole vähenemässä vaan päinvastoin. Toimeentuloasioihin näyttää tulevan lisää kuormaa.