Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sanna Hietalahti-Husu Kevytyrittäjä on oikea yrittäjä, vaikka kynnys aloittaa on matala

Kevytyrittäjyyden suosio on kasvanut huimasti. Toukokuussa perustettiin y-tunnuksellisia kevytyrityksiä ennätysmäärä, 1146 kappaletta. Y-tunnuksettomia kevytyrittäjyyspalvelujen käyttäjiä on hankalampi tilastoida, koska palveluntarjoajia on monia. Meilläkin Uusyrityskeskus Wäläkyssä keskustellaan kevytyrittäjyydestä useamman kerran viikossa.

Mistä kevytyrittäjyydessä oikein on kyse? Kevytyrittäjänä voit laskuttaa tekemääsi työtä ilman omaa toiminimeä tai y-tunnusta hyödyntäen verkossa toimivia laskutuspalveluyrityksiä. Ideana on yrittäjämäinen työn tekeminen ilman byrokratiaa.

Paperityöt, kuten kirjanpito, verotus ja viranomaisilmoitukset hoitaa laskutuspalveluyritys korvausta vastaan. Joillain palveluntarjoajilla käytössä on malli, jossa käyttäjälle syntyy oma y-tunnus ja yrityksen perustaminen sekä rutiinit, kuten kirjanpito, laskutus ja monet veroasiat, hoituvat kevytyrittäjäpalvelun kautta.

Tässäkin tavassa toimia puhutaan kevytyrittäjyydestä. Ei ihme, että asiakkaamme ovat hämillään. Alun perin kevytyrittäjyys tarkoitti tuota ensin mainittua yrittäjämäistä toimintaa ilman omaa y-tunnusta.

Kevytyrittäjyys-sana on mielestäni hiukan harhaanjohtava. Yritystoiminta ei ole sen ”kevyempää” kuin yrittäjillä muutenkaan. Velvoitteet täytyy hoitaa tavalla tai toisella ja tuloja tulisi olla enemmän kuin menoja.

Kevytyrittäjyys ei olekaan yritysmuoto vaan palvelujen markkinoinnissa käytetty termi. Kevytyrittäjyyttä markkinoivat yritykset tarjoavat digitaalisen ratkaisun juuri yrittäjän velvoitteiden hoitamiseen. Liikeidean toteuttamisesta, markkinoinnista ja myynnistä vastaa yrittäjä itse.

Kevytyrittäjäksi ryhtymisen kynnys on matala. Aloittaminen on ilmaista ja onnistuu käden käänteessä. Ennen aloittamista on kuitenkin tärkeää selvittää valitun toimintamallin sopivuus omaan liiketoimintaan ja elämäntilanteeseen.

Esimerkiksi työttömyysturvassa kevytyrittäjät katsotaan yrittäjiksi ja kevytyrittäjillä on velvoite huolehtia sosiaaliturvastaan. Myös verotukselliset seikat on syytä varmistaa. Kevytyrittäjänä tietyt verohyödyt voivat jäädä saamatta.

Näitä asioita pohdimme yhdessä asiakkaidemme kanssa.

Kevytyrittäjyys laskutuspalvelun kautta on oiva tapa testata omaa yritysideaa melko riskittömästi. Jos idea kantaa, seuraava askel voi olla vaikkapa oman toiminimen perustaminen. Näin ovat monet yritysneuvonta-asiakkaamme myös tehneet.

Myös satunnaiseen, pienimuotoiseen toimintaan kevytyrittäjyys sopii hyvin. Toisaalta tiedän myös kevytyrittäjiä, jotka työllistävät itse itsensä päätoimisesti.

Työnteon muotojen moninaistuessa on hyvä, että on olemassa erilaisia väyliä työllistyä tai työllistää itse itsensä. Kevytyrittäjyyden ympärille on syntynyt kokonaan uusi markkina. Valitettavasti markkinoiden ollessa kuumat, mukana tulee myös lieveilmiöitä.

Kannattaakin hyödyntää uusyrityskeskuksen maksuttomia ja puolueettomia neuvontapalveluja sopivaa yrittämisen tapaa miettiessä.

Kirjoittaja on Uusyrityskeskus Wäläkyn toimitusjohtaja.