Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri: "Lievät oireet pitäisi potea kotona" – Pohjois-Savossa on useita infektiotauteja liikkeellä

Tulevien viikkojen aikana on todennäköistä, että koronaviruksen omikronvariantti tulee aiheuttamaan oireista taudinkuvaa laajalti Pohjois-Savossa, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiristä arvioidaan.

– Suurin osa oireista tulee olemaan lieviä. On tärkeää, että lieväoireinen sairaus sairastetaan kotona, Kysin tiedotteessa todetaan.

Lieväoireisessa korona-taudinkuvassa kuten nuhassa, tukkoisuudessa, yskässä, lievässä kuumeessa ja kurkkukivussa, ei sairaanhoitopiirin mukaan tarvitse hakeutua päivystykseen vaan hoito tapahtuu ensisijaisesti kotona.

Oireita hoidetaan kuten tavanomaista hengitystieinfektiota, eli huolehditaan riittävästä levosta, nesteen nauttimisesta ja käytetään tarvittaessa oireita lievittävää lääkitystä.

– Mikäli lievät oireet pitkittyvät tulee ensisijaisesti ottaa yhteyttä oman kunnan terveyskeskukseen, Kys neuvoo.

Koronaviruksen testaamiseen tarkoitettuja kotitestejä voidaan käyttää, mutta toistaiseksi positiivinen testilöydös tulee varmistaa terveydenhuollossa otettavassa testillä.

Koronanäytteenotto varataan ensisijaisesti oman kunnan näytteenottopisteestä tai työterveyshuollosta. Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksen edessä oleva näytteenottopiste on varattu niille potilaille, jotka eivät pääse oman kunnan tai työterveyshuollon näytteenottopisteeseen.

Vakavaan taudinkuvaan viittaavat esimerkiksi levossa ilmenevä hengenahdistus, hengityksen vaikeus, puristava tunne tai kipu rintakehällä, sekavuus ja poikkeava uneliaisuus tai yleistilan nopea romahtaminen. Nämä tilanteet edellyttävät hoitoon hakeutumista.

Henkeä uhkaavissa tilanteissa, kuten paheneva hengenahdistus, tulee soittaa hätänumeroon 112.

Pohjois-Savossa esiintyy samanaikaisesti myös vatsatauteja, influenssaa sekä RS-viruksen aiheuttamia hengitystieinfektioita. RS-virus aiheuttaa hengitystieinfektiota kaiken ikäisille, mutta alle vuoden ikäisille se voi aiheuttaa hankalaakin hengitysvaikeutta, joka voi vaatia sairaalahoitoa.

Vaikean hengitysvaikeuden riskissä ovat erityisesti alle kuuden kuukauden ikäiset ja keskosena syntyneet lapset, sekä lapset, joilla on jokin vaikea perussairaus. Lievän hengitystieinfektion oireita voi seurata kotona, mutta mikäli lapselle ilmaantuu hengitys- tai syömisvaikeuksia tai lapsi muuttuu poikkeuksellisen väsyneeksi, on otettava yhteyttä lääkäriin.

Liikkumista väkijoukoissa vauvan kanssa kannattaa välttää RS-virusepidemian aikana.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut