Poliisin marraskuun alun tehovalvonta paljasti huumausainerikoksia Itä-Suomessa: epäiltyjä henkilöitä 28

Itä-Suomessa tehostettua huumausainevalvontaa tehtiin laajasti koko alueella marraskuussa. Johanna Erjonsalo

Poliisi valvoi marraskuun alussa tehostetusti huumausainerikollisuutta koko maassa. Valvontaa kohdennettiin myös tietoverkkoihin.

– Itä-Suomessa tehostettua valvontaa tehtiin laajasti koko alueella ja valvontaan käytettiin yhteensä 920 tuntia, kertoo valvonta- ja hälytystoimintasektorin johtaja ylikomisario Hans Vuoti Itä-Suomen poliisin tiedotteessa.

Valvonnan tuloksena oli 16 rikosilmoitusta huumausainerikoksista, joista tietoverkkoavusteisia huumerikoksia oli neljä. Valvonnan aikana huumausainerikoksista epäiltyjä henkilöitä paljastui 28, joista neljä oli poliisin kanssa huumeasioissa tekemisissä ensimmäistä kertaa.

Yksi epäillyistä oli alle 18-vuotias.

Poliisi takavarikoi valvonnan aikaisissa etsinnöissä muun muassa noin 700 grammaa marihuanaa ja noin 120 grammaa amfetamiinia. Lisäksi valvonnassa takavarikoitiin vähäinen määrä kokaiinia, muutama annos LSD:tä sekä vaihteleva määrä Subutex-, Xanor-, ja Ksalol-tabletteja sekä parikymmentä psilosybiinisientä.

Rikoshyötynä takavarikkoon otettiin rahaa muutama tuhat euroa.

Huumevalvonnassa paljastuu usein myös muita rikoksia. Tämän valvontajakson yhteydessä huumerikosten lisäksi paljastui muun muassa kolme liikennejuopumusta ja kolme omaisuusrikosta, ja etsintäkuulutettuja tavoitettiin kuusi.

Vuotin mukaan huumausainerikollisuus on piilorikollisuutta, eli huumerikoksia paljastuu sitä enemmän, mitä enemmän poliisin on mahdollista käyttää aikaa huumevalvontaan.

– Tietoverkkoavusteinen rikollisuus on kasvanut viime vuosina ja se näkyy myös huumausainerikollisuudessa. Poliisi on vastannut tähän haasteeseen kehittämällä omaa toimintaansa ja osaamistaan tietoverkkorikollisuuden paljastamiseksi, Vuoti toteaa.

Huumausainerikollisuuden torjunta on osa poliisin jokapäiväistä työtä, jota tehdään laajalla rintamalla ja poliisitoiminnan eri osa-alueilla. Työssä korostuu viranomaisten välinen yhteistyö ja ennalta estävä toiminta.

– Ennalta estävään toimintaan kuuluu muun muassa asenteisiin vaikuttaminen ja varhainen puuttuminen. Näihin jokainen meistä pystyy osaltaan vaikuttamaan. Vanhempien kannattaa myös tällä saralla olla kiinnostunut omien lasten tekemisistä, myös verkossa, Vuoti neuvoo.

Kommentoi