Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi valvoo tiistaina etenkin suojatiesääntöjen noudattamista – jalankulkijalla on etu-oikeus suojatiellä sekä autoihin että pyöriin nähden

Poliisi valvoo tiistaina tehostetusti suojatiesääntöjen noudattamista ja risteyskäyttäytymistä Savon kuntien isoimmissa taajamissa.

Poliisin mukaan valvonnassa puututaan etenkin tapauksiin, joissa ajoneuvon kuljettaja lyö laimin velvollisuutensa antaa esteettömän kulun jalankulkijalle suojatiellä.

Erityisen vaarallisia ovat tilanteet, joissa yksi ajoneuvo on pysähtynyt suojatien eteen, mutta toisen ajoneuvon kuljettaja ohittaa sen pysähtymättä. Myös nämä tilanteet ovat valvonnan kohteina.

Lisäksi valvonnassa ovat etenkin tapaukset, joissa kuljettajan tulisi hidastaa tai tarvittaessa pysähtyä ennen suojatietä rajoittuneen näkymän takia.

– Valvontajakso on jatkumoa Itä-Suomessa käynnissä olleelle suojatiesäännöt kunniaan -kampanjalle. Teemavalvonnan tarkoituksena on edistää tienkäyttäjien tietoisuutta heidän oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan suojatiesäännösten noudattamisessa, ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen liikennepoliisista selvittää.

Suojatie on jalankulkijoiden käytettäväksi tarkoitettu tienosa ajoradan tai pyörätien ylittämistä varten. Suojatie on osoitettu liikennemerkillä tai tiemerkinnällä.

Jalankulkijoiden loukkaantumisista noin 60 prosenttia tapahtui kuitenkin suojatiellä.

Poliisin mukaan väistämissäännöt koskevat myös pyöräilijöitä. Poliisi kertoo, ettei polkupyöräilijälle ole säädetty lakiin erillisiä suojatiesääntöjä, mutta pyöräilijän väistämissäännöt ovat laissa.

– Pääsääntö on, että polkupyöräilijä väistää aina autoilijaa, poikkeuksena ne tapaukset, jolloin autoilija on kääntymässä tai auto tulee väistämisvelvollisuutta osoittavan liikennemerkin takaa.

Väistämisvelvollisuutta osoittavia liikennemerkkejä ovat stop ja niin sanottu kärkikolmio.

– Lisäksi kiertoliittymästä poistuva autoilija väistää tietä ylittävää polkupyöräilijää, ellei liikennemerkein ole toisin osoitettu.

Nykyään polkupyörällä saa ajamalla ylittää ajoradan suojatietä pitkin, mutta siten, ettei siitä saa aiheutua vaaraa eikä haittaa jalankulkijalle.