Pääkirjoitus 24.7.2021 Miten lähipalveluita pystytään turvaamaan tulevaisuudessa, jos hoitohenkilökuntaa ei saada pienten paikkakuntien terveysasemille?

Keski-Savo on vielä hyvissä asemissa: terveyskeskuksien ovet ovat avoinna myös kesäaikaan. Pohjois-Karjalassa tilanne on jo se, että peräti kuudella paikkakunnalla terveysasemia pidetään kiinni muutaman viikon ajan ja potilaat ohjataan muualle isompien paikkakuntien terveyskeskuksiin. Hoitajia edustavan ammattiliitto Superin paikallinen pääluottamusmies Mirva Kuronen pitää Siun soten työvoimatilannetta katastrofaalisena (Yle 20.7.).

Varkaudessa on hyvä lääkäritilanne, eikä vuokralääkäreihin ole turvauduttu huhtikuun jälkeen (WL 22.7.). Myös kesän pitkiin hoitajasijaisuuksiin on saatu palkattua hyvin väkeä. Tämä on loistava asia.

Hoitajien vähäisyys on kuitenkin tuttu juttu myös Varkaudessa mutta ongelma on erilainen. Sosiaali- ja terveysjohtaja Soile Merilä ei tilannetta kaunistele: hänen mukaansa hoitajavakansseja on liian vähän esimerkiksi vastaanottopalveluissa. Työkuorma on kasvanut koronan myötä.

Asiakkaille resurssien vähäisyys näkyy erityisesti puhelinpalveluissa, jotka takkuavat säännöllisesti. Kun puhelimeen ei vastata tai soiteta nopeasti takaisin, asiakkaat ärsyyntyvät ja hoitajat saavat kuulla kunniansa. Tavalla tai toisella puhelinpalveluja pitäisi saada sujuvammiksi.

On hienoa, ettei hoitajapula ole iskenyt pahasti Keski-Savoon. Kaikki mahdollinen sen välttämiseksi pitää tehdä jatkossakin. Koulutuksen turvaaminen paikallisesti ja terveyspalvelujen hyvän työnteon kulttuurin ylläpitäminen ovat tärkeässä asemassa. Aalto toi tullessaan nykyaikaiset ja terveet työtilat. Siun soten hoitajapulan kaltainen tilanne on vakava asia. Miten lähipalveluita pystytään turvaamaan tulevaisuudessa, jos hoitohenkilökuntaa ei saada pienten paikkakuntien terveysasemille?

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut