Koronatilanne Varkaudessa on pahentunut viikossa – lähes sata määrätty nyt karanteeniin

Terveysviranomaiset vetoavat kuntalaisiin, että he ottaisivat kasvomaskit, ahkeran käsienpesun ja turvavälit taas käyttöönsä. Kai Skyttä

Petra Husu

Terveysviranomaiset ovat seuranneet huolestuneina koronatilanteen kehittymistä koko Suomessa ja Pohjois-Savossa.

Maakunnassa tartunnat alkoivat uudestaan lisääntyä vajaa kuukausi sitten ja Varkaudessa viime viikolla.

Viimeisen viiden päivän aikana Varkaudessa on todettu yhteensä seitsemän uutta koronatartuntaa.

Altistuneita on huomattavasti enemmän.

Varkauden kaupungin sosiaali- ja terveysjohtajan Soile Merilän mukaan viikon sisällä jo lähemmäs sata kaupunkilaista on jouduttu määräämään karanteeniin.

– Altistumisketjut ovat melko hyvin tiedossa, ja ne ovat olleet pitkiä, Merilä toteaa.

Varautuminen on aloitettu Varkaudessa jo viime viikolla.

Soile Merilä

Varkauden kaupungin vastaanottopalveluiden ylilääkärin Jyrki Kyynäräisen mukaan tällä hetkellä valtaviruksena on Suomessakin koronan ärhäkkäästi leviävä deltamuunnos.

Tilanne on sama niin valtakunnallisesti kuin Savossa.

– Variantin tarttumiseen riittää paljon vähäisempi ja lyhytaikaisempi kontakti, ja se voi levitä jopa ulkotiloissa, Kyynäräinen toteaa.

Edes koronarokote ei välttämättä estä viruksen leviämistä.

– Meidän alueella kaksi rokotetta ovat saaneet vasta pääasiallisesti yli 65-vuotiaat. Sitä nuoremmille on annettu vasta yksi rokote, mikä ei riitä siihen, ettei tauti enää leviäisi, Kyynäräinen toteaa.

Pelkkä ripuli voi olla yhtä lailla merkki koronatartunnasta.

Soile Merilä

Hänen mukaansa nyt ollaan siinä rajoilla, ettei Savossa päädyttäisi taas takaisin kiihtymisvaiheeseen.

– Siihen, miten esimerkiksi Varkaudessa käy, voimme nyt itse paljon vaikuttaa noudattamalla ohjeistuksia, kuten pesemällä käsiä, käyttämällä maskeja ja pitämällä turvavälejä, Merilä sanoo.

Terveydenhuollossa on havaittu viime viikolla piirteitä myös siitä, että alkukesän suvantovaiheen jälkeen ihmiset ovat jo hieman unohtaneet, mitä kaikkea koronaoireisiin kuuluikaan.

Perinteiset hengitystieoireet ja äkillinen kuume osataan usein yhdistää mahdolliseen virustartuntaan, mutta esimerkiksi pelkkiä vatsavaivoja ei.

– Pelkkä ripuli voi olla yhtä lailla merkki koronatartunnasta, ja jos oireille ei ole muuta selkeää syytä, täytyy myös vatsavaivojen perusteella hakeutua koronatestiin, Merilä ohjeistaa.

Kyynäräinen sanoo, että edes samana päivänä annettu koronarokote ei ole syy jättää huomiotta sen jälkeen ilmeneviä koronaoireita.

– Aina testiin, kun oireita ilmenee, oli juuri saanut rokotteen tai ei. Esimerkiksi flunssa ei voi ikinä olla oire rokotteesta, vaan kyse on aina jostakin muusta, Kyynäräinen alleviivaa.

Viime viikon joukkoaltistumisten jälkeen Varkaudessa on ollut nyt paljon testattavia, mutta testiajan saa silti nopeasti, Merilä arvioi.

Kyynäräinen antaa ohjenuoraksi, että jos kuntalaista yhtään epäilyttää, voisiko hänellä olla korona, on syytä ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

– Ammattilaiset ovat täällä sitä varten, että he arvioivat, onko testaaminen tarpeen. Kuntalaisten ei tarvitse alkaa itse arvioida oireitaan tai niiden vakavuutta, hän tiivistää.

Merilän mukaan kunnissa on jo alettu tehdä suunnitelmia tulevan varalle.

Maakunnan tasolla koronatilannetta puidaan viikoittain.

– Varautuminen on Varkaudessa aloitettu jo viime viikolla, Merilä toteaa.

Kommentoi