Rokoteoireisten on hyvä hakeutua koronatestiin selvittämään, ettei kyse tartunnasta

Koronatartunnat ovat lähteneet ikävästi nousuun myös Varkaudessa ja koko Pohjois-Savossa.

Ilmaantuvuuden kasvun takana on kesän tapahtumat, kokoontumiset ja matkat. Myös helposti leviävät viruksen variantit ovat yleistyneet.

– Ihmisten liikkuminen, hienot säät ja huolettoman olon tunne selittävät ilmaantuvuuden kasvua. Nyt pitäisikin muistaa, ettei pandemia ole vielä ohi, kiteyttää Varkauden sosiaali- ja terveysjohtaja Soile Merilä.

Monet toisen koronarokotuksen ottaneista ovat saaneet rokotusoireita kuten kuumeilua ja huonovointisuutta. Merilä muistuttaa, että koronarokotuksen jälkeisiin oireisiin pitää suhtautua mahdollisena koronatartuntana.

Hän patistaakin rokoteoireista kärsiviä hakeutumaan testeihin. On mahdollista, että koronatartunta on osunut juuri samaan aikaan kuin rokoteoireet.

– Vaikka onhan se hemmetin huonoa tuuria. Jos kuitenkin eletään varman päälle, niin rokotteen jälkeisissä oireissa kannattaa hakeutua koronatestiin, kannustaa Merilä..

Ja on tosi tärkeää, että myös nuoret menisivät rokotuksiin.

Soile Merilä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan itse koronavirusrokotus ei vaikuta nenänäytteenä otettavan koronatestin tulokseen.

Merilän mukaan tärkeintä kuitenkin on, että kaikki menisivät kesän aikanakin rokotuksiin. Varsinkin toisen rokotteen osalta rokotekattavuus olisi saatava korkealle tasolle.

– Ja on tosi tärkeää, että myös nuoret menisivät rokotuksiin.

Hän iloitsee, että ainakin Varkaudessa rokotusjonossa näytti olleen viikolla mukavasti nuoria.

THL:n perjantaisen tilaston mukaan Varkaudessa ensimmäisen rokoteannoksen oli saanut 66,2 prosenttia ja Joroisissa 67,9 prosenttia rokotettavista yli 12 -vuotiaista. Molemmat annokset oli saanut Varkaudessa 27,4 ja Joroisissa 29,2 prosenttia.

Varkaudessa todettiin torstaina kolme uutta koronatartuntaa ulkopaikkakuntalaisilla.

Tiedossa olevia altistuneita on kymmeniä ja heidät tullaan asettamaan karanteeniin.

– Vastaathan puhelimeesi välittömästi, jos sinulle soitetaan, toivoo Merilä.

Altistua on voinut Tornin kahvilassa 12. heinäkuuta kello 16–22 välisenä aikana sekä Kankunharjun päiväkodissa 12.–13. heinäkuuta.

– Vetoamme kaikkiin varkautelaisiin ja joroislaisiin. Hakeuduthan välittömästi testiin, jos sinulla on pieniäkin oireita.

Koronan ilmaantuvuus on noussut merkittävästi koko Pohjois-Savossa. Koronatilanne on silti epidemian perustasolla. Sairaalahoidossa tartunnat ovat näkyneet vain yksittäisten tapausten osalta, eikä tartunnanjäljitys ei ole ruuhkautunut.

– Nyt on meistä kaikista kiinni saammeko ketjut katkaistuksi. Käytä maskia ja muista turvavälit, Merilä muistuttaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut