Päätoimittajalta Sari Ristamäki: Kokoomus teki demarit: ennen vaaleja ja vaalikamppailun aikana vallitsi ennennäkemätön yhteistyön henki

Sari Ristamäki

Sari Ristamäki

Oikeistoryhmien liittoutuminen kuntavaalien jälkeen on saanut ison haloon aikaan Varkaudessa. Vaikka temppu ei ollut kaunis, Varkaudessa ei ole näistä neuvotteluista ennenkään jaettu tyylipisteitä. Kaiken päivittelyn keskellä kannattaa käydä vaikkapa Varkauden kaupungin verkkosivuilla katsomassa, miltä näyttää johtopaikoilla nykyisessä valtuustossa.

Näin se menee: Varkauden valtuuston puheenjohtaja Pia Hedman (sd.), kaupunginhallituksen puheenjohtaja Timo Suhonen (sd.), keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Pirkko Janhunen (sd.), liikunta- ja vapaa-aikalautakunnan puheenjohtaja Jorma Saastamoinen (sd.), perusturvalautakunnan puheenjohtaja Raimo Koikkalainen (sd.), sivistyslautakunnan puheenjohtaja Juha Soininen (sd.) ja tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Jorma Aro (sd.). Ainoan poikkeuksen komeaan demaririvistöön tuo tekninen lautakunta, jossa puhetta johtaa Ari Häkkinen (vas.).

Kokoomus aikoo siis tehdä nyt demarit: antaa yhden lautakunnan puheenjohtajuuden muille oikeistoryhmille ja viedä loput.

SDP sai komean vaalivoiton edellisellä kerralla, vuonna 2017. Kaksikymmentä valtuustopaikkaa eivät kuitenkaan riittäneet enemmistöön. Liittouma syntyi demareiden, vasemmiston ja keskustan kanssa.

Alkaa vähitellen tuntua, että keskustan Olli Koponen on Varkauden kuntapolitiikan tärkein mies. Vaalien jälkeen on sähinää, kun keskustaa viedään vaa’ankielenä vasemmalle tai oikealla. Oikea paikka tällä kerralla oikealla tärkeässä pelissä toi pienryhmälle taas sen, mitä se halusi: paikan kaupunginhallituksessa.

Näytelmä, joka taas nähtiin, on Varkauden tapa. En ole koskaan kuullut demareiden sanovan sitä likaiseksi peliksi. Kokoomuksen neuvottelija Kati Hynninen sen sellaiseksi myönsi (WL 19.6.).

Ennen vaaleja ja vaalikamppailun aikana vallitsi ennennäkemätön yhteistyön henki.

On ikävää, että asiat menivät taas näin. On surullista, että oikeisto sortui samaan, mistä on aina vasemmistoa syyttänyt.

Ennen vaaleja ja vaalikamppailun aikana vallitsi ennennäkemätön yhteistyön henki. Valtuustokauden lopussa demareiden enemmistö ja kokoomus löysivät monessa kiperässä asiassa toisensa.

Olisi ollut hienoa ja suotavaa, että tämä henki olisi kantanut vielä vaalien jälkeenkin. Varkaudessa saataisiin enemmän aikaan yhteistyöpolitiikalla kuin oikeistopolitiikalla tai vasemmistopolitiikalla.

Nähdäänköhän sellaista asetelmaa kuntavaalien jälkeen koskaan?

Joka tapauksessa pitää toivoa, että pitkä ja kuuma kesä hautaa molempien osapuolten sotakirveitä. On niitä pitänyt haudata aiemminkin. Monta vaikeaa ja tärkeää asiaa pitää ratkaista, ja Varkaus tarvitsee viisaita päätöksiä eikä politikointia.

Mielenkiintoista on nähdä, kuinka tukevan liittouman kokoomus, perussuomalaiset, keskusta ja kristillisdemokraatit saavat aikaan. Perussuomalaiset nousivat kahdesta valtuutetusta kuuteen ja on selvää, että keskisuurien kastiin nousseella ryhmällä on näyttämisen, ja ehkä myös metelin pitämisen, halu.

Mahtavatko löytyä keinot yhteistyössä kokoomuksen Varkauden talouden remontointiin? Talouden tervehdyttämistä monet perussuomalaisista vaalikampanjassaan lupailivat.

Kommentoi