Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide Jaakko Ikonen | Kaupunkikonsernin valvonnasta ja kuntalaisten tiedon saannista

Warkauden Lehti uutisoi (15.5.) akkutehtaan tilanteesta, kertoen muun muassa, että kaupunki joutuu jälleen maksamaan takaajana lainojen lyhennyksiä. Keski-Savon Teollisuuskylä Oy:n taloustilanne ei salli toukokuussa lankeavan lainaerän maksamista.

Akkutehtaan asioiden kanssa käyty näytelmä viime syksyn, talven ja tämän kevään aikana on vahvasti politisoituneen makuista. Nyt näyttää siltä, että akkutehtaan mahdollinen soppa ja erityisesti sopan keittämiseen osallistuneet kokit päästetään kuntavaalien yli tyylikkäällä liikkeellä, joka edelleen siirtää jo viime syksynä esillä ollutta asian käsittelyä myöhempään ajankohtaan.

Kuitenkin erityisesti juuri näin ennen vaaleja olisi ollut äänestäjiä kohtaan asianmukaista järjestää kaikki asiaan liittyvä tieto selvästi esille ja käsiteltäväksi, sen sijaan, että pyöritetään teatteriesitystä muiden asioiden ympärillä.

Konsernijaoston kokouksen jälkeen alkoi näytelmä. Kun konsernijaosto päätti tehtävänsä mukaisesti kaupunkikonsernin toimintaa valvovana elimenä erityistilintarkastuksen käynnistämisestä, seuraavassa näytöksessä kaupunkikonsernin johtoon kuuluva kaupunginjohtaja otti otto-oikeudellaan valvovan elimen ratkaisun pois pöydältä. Ei voi välttyä vaikutelmalta, että tämä tuskin on tähdännyt ainakaan siihen, että varkautelaiset äänestäjät, veronmaksajat, ja näin konserniyhtiöiden viulujen lopulliset maksajat, olisivat saaneet hyvän hallinnon mukaisella tavalla avoimesti selvää ja ulkopuolisen tahon tutkimaa tietoa kaupunkikonserniin kuuluvasta yhtiöstä sekä siihen mahdollisesti liittyvistä vastuista.

Nyt näytelmä on jo kolmannessa tai neljännessä näytöksessä, ja näyttää siltä, että loppunäytös pyritään kaikin keinoin siirtämään kuntavaalien jälkeiseen aikaan.

Akkutehtaan myynti on oma näytelmänsä, jossa näyttää olevan epäselvää ostajien tai uusien toimijoiden etsinnän johto, toteutus ja lopputulokset. Niinikään epäselvää ovat tosiasialliset rahoitukselliset riskit, suunnitelmat niiden minimoimiseksi tai niiden toteutuessa tilanteesta selviämiseksi.

Akkutehtaan kohtalo ja siitä aiheutuvat mahdolliset vastuut, sekä tilanteeseen johtaneet seikat akkutehtaan perustamisesta alkaen olisi syytä selvittää tarkasti ja täsmällisesti.

Äänestäjien ja avoimen ja selkeän kunnallisen hallinnon ja poliittisen ilmapiirin vuoksi asialla olisi siihen liittyvien merkittävien taloudellisten seikkojen johdosta erityinen merkitys, ja olisi ollut nimenomaan ennen kuntavaaleja.

Erityistilintarkastuksen järjestämisen tulisi olla itsestäänselvyys, asiaan liittyviin taloudellisiin riskeihin ja vastuisiin nähden siitä aiheutuvat kustannukset ovat lähes olemattomat. Varkautelaiset äänestäjät voivat kukin tahollaan pohtia näin ennen vaaleja sitä, miksi erityistilintarkastus piti niin ponnekkaasti estää, ja miksi erityistilintarkastuksesta päättäminen johti siihen, että asiasta päättäneestä konsernijaostosta tuli päästä eroon.

kuntavaaliehdokas (sd.)