Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 15.4. Teollisuusalueen silta on tärkeä jokaiselle varkautelaiselle: Jo nyt uskaltaa toivoa, että melu, tärinä ja pöly keskustassa vähenevät

Teollisuusalueelle rakennettava, rautatien ylittävä silta ei vaikuta sellaiselta rakennushankkeelta, jolla olisi kovin paljoa merkitystä tavallisten varkautelaisten arkiseen elämään.

Silti Kiertotien ja Stora Enson teollisuusalueen väliin rakennettava uusi silta- ja katuyhteys voi parantaa asukkaiden elämänlaatua vielä arvaamattoman paljon. Stora Enson paikallisjohtaja Jarkko Tehomaa arvioi, että noin puolet tehdasalueen raskaasta liikenteestä siirtyy syksyllä 2022 uudelle reitille (WL 13.4.). Näin rekat kulkevat viitostien ja tehdasalueen välin Kiertotien kautta eikä niiden tarvitse ajaa kaupungin keskustan läpi. Tämän päälle tulee vielä alueen muiden yritysten raskas liikenne.

Katupölyaikaan voi vain kuvitella, mitä Taipaleentien ja Ahlströminkadun liikenteessä merkitsee se, että merkittävä osa raskaasta liikenteestä siirtyy pois keskustasta. Esimerkiksi Pirtinvirran sillan ylitys jalkaisin osaa olla epämiellyttävää, jos kohdalle osuus samaan aikaan useampi rekka. Läpikulkumatkalla oleva raskas liikenne toki ajaa edelleen Taipaleentietä, mutta jo nyt uskaltaa toivoa, että melu, tärinä ja pöly keskustassa vähenevät.

Toinen näkökulma on se, että rakentaminen kertoo vahvasta uskosta Varkauden teollisuuden tulevaisuuteen. Myös Stora Enso tekee omalla alueellaan isoja investointeja, kun tehdasalueelle rakennetaan uusia kulkuväyliä ja kokonaan uusi mittausasema. Samalla paranee turvallisuus tehdasalueen sisällä.

Erityisen myönteistä on, että tieyhteyden tarve on tajuttu myös maakunnan tasolla: noin puolen miljoonan euron EU-rahoitus kattaa kustannuksista peräti kaksi kolmasosaa.

Kiertosillan ja Huruslahden väliin jää rakentamaton alue, joka on kaavoitettu teollisuudelle. Hyvien liikenneyhteyksien varressa olevaa aluetta kelpaa nyt markkinoida.

Jo nyt uskaltaa toivoa, että melu, tärinä ja pöly keskustassa vähenevät.