Mielipide Seppo Aho | Ämmäkoski, kruunun jalokivi, joka pitäisi puhdistaa loistoonsa

Varkauden alapuolisilta vesialueilta nousevat vaelluskalat, taimenet, järvilohet ja siiat, hakeutuvat vesien päävirtaukseen. Päävirtaus tulee suuren vesimäärän takia Pirtinvirran kautta tehtaan puuhiomorakennuksen alapuolelle, johon kalojen nousu lisääntymispaikoille pysähtyy.

Hiomorakennuksen alapuolella näkee kesäisin, varsinkin elokuussa, komeita lohikalojen hyppyjä ja pintakäyntejä, kun ne kilpailevat lokkien kanssa turbiineitten läpi tulevien pyörtyneitten pikkukalojen saalistuksesta.

Joskus näkee joukossa suuriakin lohikaloja. Muistan 50-luvulla vaneritehtaan Kaarlo Oksalan kertoneen ennätyslohestaan, joka painoi 8,5 kiloa ja jonka hän sai hiomon alapuolelta.

T ehtaan kesäseisokissa vuonna 1964, jonka ajaksi tehtaan kanavan virtaus pysäytettiin, hiomon alapuolinen vesi seisoi. Tehdasosastoilla suoritettiin säiliöitten ja laitteiden pesuja.

Pesuvedet päätyivät kanaaleitten ja putkistojen kautta voimakanavaan ja hiomon alapuoliseen seisovaan veteen. Muutaman päivän jälkeen oli klooriaseman penkalle nostettu rannalle ajautuneita kaloja. Penkalla oli viisi lohikalaa rivissä, joista mittasin pituudet.

Pisin oli 84 senttiä, toinen 74 senttiä ja muut olivat kaksi, kolme kiloisia. Olen nähnyt niistä kaloista valokuvan aikoinaan, kenellä se lienee?

Raikkaan vesiputken päähän hiomon alapuolella kertyi pikkukaloja, varsikin ahvenia, haukkomaan happirikasta vettä. Tehtaan väki nosteli haavilla sankokaupalla kukkotarpeita kotiin vietäväksi. Se oli sitä aikaa.

Nyt, kun Ämmäkoskea kehitetään vaelluskalojen kulkuväyläksi, olisi tärkeätä siepata ne riittävällä vesimäärällä koskialueelle, jottei ne päätyisi hiomorakennuksen alapuolelle.

Koskeen tulisi järjestää sinne kuteville lohikaloille jatkuva vuotuinen virtaus, jonka virtausnopeus olisi noin 1 metriä sekunnissa kesällä ja talviaikaan virtaus voisi olla puolta pienempi.

Ämmäkoski on varkautelaisten kruunun jalokivi, joka on yli sadan vuoden aikana pahasti tahriutunut ja samea. Nyt olisi jo korkein aika pestä jalokivi jatkuvalla virtauksella loistamaan kaupunkilaisten iloksi ja ylpeydeksi sekä turistien ihasteltavaksi.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut