Koronanyrkki arvioi Savon tilanteen: Tartuntaketjut hyvin tiedossa, altistumisia tapahtunut myös saunoissa

Pohjois-Savon koronanyrkki kehottaa pitämään turvavälit saunassakin. Renja Nurmi
Jukka-Pekka Räsänen

Jukka-Pekka Räsänen

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueellinen koordinaatioryhmä eli niin sanottu koronanyrkki katsoo maakunnan koronaepidemian olevan edelleen perustasolla. Viime viikkojen kasvaneista tartuntamääristä huolimatta koronasuositukset Pohjois-Savossa pysyvät ennallaan. Viimeisen 14 vuorokauden tartuntojen ilmaantuvuusluku maakunnassa on 46,4 tapausta 100 000 asukasta kohti. Sitä edeltävällä kahden viikon jaksolla ilmaantuvuusluku oli 16,82.

– Tartuntojen ilmaantuvuus on noussut muutamaan tartuntaketjuun liittyen, joista yksi on aiemmin uutisoitu vaihto-opiskelijoiden Lapin-matka. Lisäksi parissa maahanmuuttajataustaisessa perheessä on tartuntaketjut, jotka ovat rajoittuneet siten, että käytännössä yli 85 prosentissa tartunnoista tartunnan lähde on tiedossa ja altistuneet karanteenissa, koronanyrkin puheenjohtaja, KYSin johtajaylilääkäri Antti Hedman kertoo.

Pohjois-Savon koronatilanne huonontunut selvästi – Koronanyrkki tekee päätöksiä tänään

Viimeisen kahden viikon aikana maakunnassa on tullut tietoon 113 uutta tartuntaa. Edeltävän kahden viikon jakson aikana tapauksia tuli ilmi 41. Hedmanin mukaan tilanne on kuitenkin hyvin hallinnassa.

– Viikon aikana tulleista tartunnoista melkein puolet liittyy tähän Lapin-matkaan. Mutta aika näyttää kauanko tilanne säilyy tällaisena, ja tarvittaessa asiaan puututaan.

Maaliskuussa esimerkiksi Kuopiossa koronalle on voinut altistua lukuisissa eri paikoissa kuten ravintoloissa, kaupoissa ja uimahallissa.

– Varmaan lähipäivien ja -viikkojen aikana selviää, tuleeko näistä jatkotartuntoja. Tällä hetkellä Pohjois-Savossa otetuista koronanäytteistä positiivisten testitulosten osuus on 0,8 prosenttia. Sairaanhoidon resurssit ovat hyvät, Hedman vakuuttaa.

Vaikka koronarajoituksia ei Pohjois-Savossa ole nyt tarvetta kiristää, on esimerkiksi turvaväleistä ja maskien käytöstä pidettävä jatkossakin huolta.

– Haluamme korostaa, että myös aikuiset noudattaisivat esimerkiksi liikuntaharrastuksissaan ihan oikeasti turvavälejä ja käyttäisivät maskia, silloin kun se on mahdollista. Erityisesti altistumisia on tapahtunut saunoissa, joissa ollaan tiiviisti ja lähekkäin. Myös saunoissa pitäisi huolehtia riittävistä turvaväleistä, Hedman painottaa.

Viikonloppuna Kuopiossa todettiin 12 uutta koronatartuntaa, joista kaksi liittyy edelleen aiemmin tiedotettuun opiskelijamatkaan. Kolme on perheensisäisiä tartuntoja, nämä henkilöt ovat jo olleet karanteenissa. Yksi tartunta on ulkomailta, yksi tartunta toiselta paikkakunnalta ja kaksi tartuntaa liittyy yksityistilaisuuteen.

Uusia joukkoaltistumisia ei ole todettu.

Kommentoi