Pääkirjoitus: Hyvä päätös, joka olisi saanut tulla jo aiemmin

Päätös siirtää kuntavaaleja kahdella kuukaudella on hyvä ja vastuullinen. Koronatartuntojen määrän kasvun vauhti on kiihtynyt, ja THL:n Markku Tervahauta arvioi (STT 6.3.), että maa on menossa kohti epidemian kolmatta huippua. Vaalien aikaan äänestämistä olisi vaikeaa järjestää turvallisesti ja turvata äänioikeutettujen perusoikeutta sanoa sanansa vaaleissa. Siirtoa asettuivat tukemaan kaikki muut puolueet paitsi perussuomalaiset. Uudet valtuustot valitaan kuntiin 13. kesäkuuta.

Maan hallitus ei silti saa pisteitä päätöksestä, joka tuli vain muutama päivä ennen ehdokasasettelun päättymistä. Ennusteita niin epidemian kehittymisestä kuin rokotusohjelman takkuamisesta on maan ylimmässä johdossa ollut tietenkin käytettävissä. Miksi asialle ei sitten herätty aiemmin? Oikeusministeriön virkamiehen ovat asiasta viritelleet keskustelua, ja helmikuun puolessa välissä vaalien siirron nosti esiin oikeuskansleri Tuomas Pöysti. Silti aina viime viikkoon asti hallituspuolueista on viestitetty, että kuntavaalit kyetään järjestämään. Myöhäinen päätös käynnisti poliittisen keskustelun, jolta tällaisessa asiassa olisi ollut hyvä välttyä.

Päätös laittaa paikalliset vaalipäälliköt uuteen tilanteeseen. Vaalikampanjat pitää ajoittaa uudelleen. Ehkä ratkaisu tuo myös huojennusta. Korona-aikana ehdokashankinta on ollut monessa ryhmässä hankalaa, ja se on jatkunut kalkkiviivoille asti. Ehkä mukaan alkuviikosta uskaltautuu vielä viimeiset empijät, sillä aikaa valmistautua ja tehdä vaalityötä onkin nyt paljon.

Vaalien siirto on hyvin poikkeuksellinen keino. Tilanteesta pitää oppia ainakin se, että luotettavia sähköisiä äänestyskeinoja pitää kehittää entistä tarmokkaammin ja miettiä myös muita keinoja, joilla vaalit pystytään toteuttamaan hankalissa oloissa.

Luotettavia sähköisiä äänestyskeinoja pitää kehittää entistä tarmokkaammin.

Kommentoi