Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sosterissa löytyi ensimmäinen Etelä-Afrikan virusmuunnos – Bussimatkasta alkanut tartuntarypäs on saatu rauhoittumaan

Itä-Savon sairaanhoitopiirin Sosterin alueella on havaittu eteläafrikkalainen virusmuunnos yhdellä henkilöllä, Sosteri tiedotti tiistai-iltana.

Virusmuunnos on havaittu alueella paljon tartuntoja aiheuttaneessa ryvästymässä, joka sai alkunsa tammikuun lopussa bussimatkalla Helsingistä Savonlinnaan.

Muunnos on todettu toistaiseksi yhdellä henkilöllä.

– On todennäköistä, että virusmuunnostapauksia voi löytyä vielä lisää sekvensointien valmistuessa, johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen sanoo tiedotteessa.

Kaiken kaikkiaan tartuntaketjussa Sosterin testeissä on löydetty 56 jatkotartuntaa. Iso osa jatkotartunnoista liittyy Savonlinnan Punkaharjulla toimivaan Itä-Karjalan kansanopistoon.

Muiden sairaanhoitopiirien alueilla tartuntoja on samaan bussimatkaketjuun liittyen todettu yhteensä tähän mennessä kahdeksan.

– Bussiketjussa tartunnat tapahtuivat hyvin herkästi, joten virusmuunnoksen löytyminen ei ole yllätys. Virusmuunnosmahdollisuuteen on tartunnanjäljityksen aikana varauduttu normaalitoimien lisäksi esimerkiksi testaamalla oireettomia ja altistuneita laajasti sekä pidemmillä eristysajoilla, Luukkonen sanoo.

Tartuntaketju on näillä toimilla saatu alueella rauhoittumaan. Karanteenin ulkopuolisia tartuntoja ei ole enää tullut.

Ensimmäisen kerran Sosterin alueella todettiin virusmuunnos tammikuun 12. päivänä koronanäytteestä. Tuolloin kyseessä oli viruksen brittimuunnos.