
Poliisi on aloittanut Pohjois-Savossa kokeilun eläinsuojelupartion toiminnasta. Tarkoitus on kehittää Itä-Suomen poliisilaitokselle mallia, miten poliisi toimii entistä paremmin yhteistyössä valvontaeläinlääkäreiden ja muiden eläinsuojelutyötä tekevien toimijoiden kanssa.
– Poliisi on yksi eläinsuojeluviranomaisista ja olemme jo pitkään tehneet yhteistyötä verkostossa, johon kuuluvat poliisi, valvontaeläinlääkärit, aluehallintovirasto ja syyttäjälaitos. Tarkoitus on kehittää toimintaa edelleen ja parantaa poliisin osaamista eläintehtävissä, rikosylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen Itä-Suomen poliisista sanoo.
Eläinsuojelulain mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muuten apua tarvitsevaa eläintä on autettava tai järjestettävä sille apua. Jos eläin kituu ja sen hengissä pitäminen on julmuutta sitä kohtaan, eläin on lopetettava.
Lisäksi poliisi saa paljon erilaisia ilmoituksia eläimiin liittyvistä häiriötilanteista, joissa eläimen epäillään aiheuttavan vaaraa ollessaan irti tai eläinten ääntely häiritsee tai huolestuttaa muita asukkaita. Kyse voi olla esimerkiksi naapurustossa toistuvasti vapaina juoksevista koirista tai jatkuvasta koirien haukunnasta jossain tietyssä paikassa.
Poliisia voidaan tarvita siis eläintehtävillä, jotka vaihtelevat hätätilanteesta epäselvien ilmoitusten selvittelyyn.
– Eläimiin liittyvistä tehtävistä ei ole pulaa, vaan päinvastoin valvontaeläinlääkäreillä on jonossa ylhäällä kohteita, joihin olisi tarve tehdä tarkastuksia, Pohjolainen sanoo.
Kokeilun aikana kehitetään toimintaa jatkoa varten
Poliisilaitos on valinnut kaksi konstaapelia, jotka tekevät alkuvuoden aikana eläinsuojelutarkastuksia Pohjois-Savossa.
Valvontaeläinlääkäreiden poliisille ilmoittamien tarkastuskohteiden lisäksi eläinsuojelupartio ottaa käsittelyynsä eläimiin liittyviä hälytystehtäviä sekä esimerkiksi vihjeinä tulleita tapauksia.
– Poliisit voivat hoitaa osan tapauksista saman tien sakkomenettelyssä. Jos ilmi tulee epäily eläinsuojelurikoksesta tai törkeästä teosta, eläinsuojelupartio voi tehdä esimerkiksi paikkatutkinnan ja kirjata sitten rikosilmoituksen, Pohjolainen kertoo.
– Toki kohteissa voi olla monia sellaisiakin tapauksia, joissa ei ole aihetta jatkotoimiin. Eläinsuojelupartio tekee silloin eläinsuojelutarkastuspöytäkirjan, joka annetaan myös tarkastuksen kohteelle.
Pohjolainen toivoo, että eläinsuojelupartiokokeilu auttaa poliisilaitosta kehittämään poliisin valvontatyötä, parantaa eläimiin liittyvien rikosten esitutkintaa, tiivistää viranomaisyhteistyötä sekä auttaa myös kehittämään viestintää aiheesta.
– Tarkoitus on, että eläinsuojelupartio voi kokemustensa perusteella laatia koulutusmateriaalia aiheesta ja kouluttaa muuta henkilöstöä.
Viestinnässä tärkeä olisi pystyä aiempaa paremmin kertomaan kansalaisille, mihin erilaisista eläimiin liittyvistä asioista tulee ilmoittaa ja missä vaiheessa.