Jäällä lepäävistä joutsenista soiteltu hätänumeroon – hetken paikoillaan olevista luonnonlinnuista ei tarvitse ilmoitella

Luonnoneläimillä on hyvä vaisto ja ymmärrys, milloin lähteä talvea pakoon ja miten aikaisin keväällä tulla takaisin. Joutsenet kestävät muutaman asteen pakkasia. Janne Tiainen

Asta Tenhunen

Hätäkeskukseen ilmoitettiin järvelle jäätyneistä joutsenista Siilinjärvellä perjantaina. Kun palomiehet menivät paikalle, joutsenet jatkoivat matkaansa.

Niillä ei ollut mitään hätää. Etenkin joutsenet ja myös osa muista linnuista levähtää jäällä, pörhistelee siellä aikansa ja jatkaa matkaa. Joutsenten on nähty myös lepäävän paikoillaan useita tunteja tai jopa koko yön yli pienessä sulassa tai jopa jäällä ilman, että lintu jäätyy kiinni tai tarvitsee muuten apua.

Torstaina ja perjantaina palomiehet saivat samanlaisia hälytyksiä poikkeuksellisen monelta muultakin paikkakunnalta Pohjois- ja Etelä-Savosta.

Kaikilla tehtävillä joutsenet jatkoivat matkaansa normaalisti, kun palomiehet lähestyivät niitä.

Alle vuorokauden ajan paikoillaan olleesta tai osin liikkuvista joutsenista ei tarvitse ilmoittaa hätänumeroon. Jos linnut ovat terveitä, ne jatkavat matkaansa levättyään aikansa. Jos joukossa on pahasti sairas tai loukkaantunut lintu, se päätyy yleensä esimerkiksi ketun tai muiden petojen ravinnoksi.

Isot järvet ovat Savossa vielä sulia, mutta lammet, lahdet ja järvetkin alkoivat jäätyä tällä viikolla. Se ajaa viimeisiäkin muuttolintuja matkalle kohti etelää.

Kommentoi

Mainos: Warkauden Lehti

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty