Varkaudessa on useita koronalle altistuneita: koulut tiedottavat koteja viikonlopun aikana, jos tarvetta erilaisiin rajoitustoimiin ilmenee

Joroisten lukiossa annettiin maskisuositus perjantaina. Inka Isoniemen, Taru Hartikaisen ja Quyen Nguyenin mielestä maski tuntui hieman tukalalta. Sari Ristamäki
Päivi Konttinen

Päivi Konttinen

Vastaava tartuntatautilääkäri Irina Ragozina sanoo, että Varkaudessa ollaan koronapandemiassa vielä perusvaiheessa. Tällöin tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen ja kotoperäisten tartuntojen osuus on pieni.

– Varkauden ympäristössä on kuitenkin runsaasti todettuja tartuntoja monessa suunnassa. Maskien käyttöä suositellaankin paikoissa, joissa on paljon ihmisiä eikä turvavälien pitäminen ole mahdollista. Samoin hyvä hygienia tulee muistaa.

Ragozinan mukaan Varkaudessa ei perjantaina todettu uusia korontartuntoja, mutta altistuneita on paljon.

– Ihmiset liikkuvat, käyvät töissä ja opiskelemassa naapurikaupungeissa, joten tätä ei voi välttää. Jos Varkaus siirtyy kiihtymisvaiheeseen, viranomaiset tulevat antamaan uusia ohjeita.

Kiihtymisvaiheessa tartuntojen alueellinen ilmaantuvuus on viikossa yli 6-15 tapausta 100 000 asukasta kohti ja kahdessa viikossa yli 10–25 tapausta 100 000 asukasta kohti. Positiivisten näytteiden osuuden tulee olla yhden prosentin.

Varkauden kouluihin ei tullut vielä ainakaan perjantaina maskisuosituksia eikä muita rajoituksia.

Tulemme seuraamaan tilannetta tarkasti.

– Opetushallitus ja THL ohjeistavat, ettei kouluissa käytetä maskeja. Jos tilanne eskaloituu, niin tarvittaessa reagoimme nopeasti, sivistystoimenjohtaja Timo Tuunainen sanoo.

Waltterin koulun vs. rehtori Teemu Mustonen kertoo, että sivistystoimessa viestien vaihto Pieksämäen koronatilanteen aiheuttamista mahdollisista lisätoimista alkoi heti torstai-iltana.

– Tällä hetkellä odotamme lisätietoa Essotesta ja jos on tarvetta, tiedotamme viikonlopun aikana oppilaita ja koteja.

THL suosittaa sivuillaan maskin käyttöä ensisijaisesti yli 15-vuotiaille. Perusopetuksessa ja koulumatkoilla 13–14-vuotiaille suositellaan maskin käyttöä koronaepidemian leviämisvaiheessa. Alle 15-vuotiaalle maskin ohjeiden mukainen käyttö voi olla hankalaa. THL:n sivuilla muistutetaan kasvomaskin käytön vaativan huolellisuutta. Väärin käytettynä maski voi aiheuttaa tartuntariskin. Jos peruskoulun yläasteelle suositellaan maskin käyttöä, koulun tai kunnan tulisi THL:n mukaan hankkia ja jakaa oppilaille maskit.

Savon koulutuskuntayhtymä, johon myös Varkauden lukio kuuluu, on antanut kasvomaskien käytölle suosituksen jo koronatilanteen alkuvaiheessa.

– Keskeistä on pitää turvavälit, huolehtia käsihygieniasta ja tulla paikalle vain täysin terveenä. Kasvomaskien käytöstä on ollut ohje käyttää aina, jos esimerkiksi turvavälejä ei pystytä pitämään, Heikki Helve, kuntayhtymän johtaja, sanoo.

Kiihtymisvaiheen alueille Sakky on antanut henkilökunnalle ohjeen käyttää maskeja aina ja opiskelijoille vahvan suosituksen sairaanhoitopiirin ohjeiden mukaan.

– Varkauden osalle emme ole vastaavaa ohjetta perjantaina antaneet, mutta suositus on voimassa. Tulemme seuraamaan tilannetta tarkasti ja kuuntelemaan terveysviranomaisten ohjeita. Tilannekatsauksen teemme heti alkuviikosta, Helve sanoo.

Joroisissa perjantaina kokoontunut laajennettu ohjausryhmä suosittelee muun muassa etätyöhön siirtymistä sekä julkisella että yksityisellä puolella, mikäli se on mahdollista. Lisäksi Joroisten kunta suosittelee yleisötilaisuuksien osanottajamäärän rajaamista sisätiloissa puoleen normaalista paikkamäärästä ja yli 20 hengen yksityistilaisuuksien järjestämisen lopettamista.

Opetushenkilöstö ottaa maskit käyttöön 20.11. asti sekä peruskoulussa että lukiossa. Lukiossa myös opiskelijoiden tulee käyttää maskeja. Nuorisotiloilla maskit ovat käytössä kaikilla. Joroisten kunta painottaa hyvän hygienian noudattamista ja yhteydenottoa terveydenhuoltoon jo pienissäkin oireissa.

Joroisissa ei ole todettu uusia tartuntoja ja kunta on koronaviruksen leviämisen suhteen perustasolla.

Keskustelu