Lukijan kuva: Upea kuva revontulista, jotka loimuavat Varkauden yllä

Kuvan revontulet Päiviönsaaren yötaivaalla 120 metrin korkeudella. Esa Heikkinen

Revontulia ei ole nyt aikoihin Varkauden korkeudella nähty, mutta nyt menneinä öinä on saatu havaintoja ja samaa voisi olla luvassa vielä tulevaksi yöksi.

Esa Heikkinen Warkauden Kassiopeasta kuvasi revontulia tyttärensä Anni Heikkisen kanssa 28. syyskuuta.

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Matias Takala kertoo STT:n jutussa, että alkuviikosta on tavallista suurempi mahdollisuus revontulien näkemiseen Lapin alapuolisessa Suomessa.

Takalan mukaan yksi revontulien todennäköisyyttä lisäävä tekijä on viikko sitten sunnuntaina ollut syyspäiväntasaus. Sitä ei tiedetä tarkkaan, miten syyspäiväntasaus ja revontulet liittyvät yhteen, mutta tilastojen perusteella yhteys on olemassa.

– Se liittyy todennäköisesti siihen, missä kulmassa maapallo on ratatasoon tähden. Selitys on todennäköisesti tämä, mutta sitä ei tiedetä varmasti, Takala kertoo.

Revontulien näkemisestä kiinnostuneille Takala antaa vinkiksi mennä ulos magneettisen keskiyön aikaan. Se on noin kello 23.30, kun revontuliin liittyvät maapallon magneettikentän häiriöt ovat voimakkaimmillaan.

– Noin kello 23–01 mahdollisuus (nähdä revontulia) on aika hyvä. Periaatteessa revontulia voi esiintyä läpi yön, jos tilanne on suotuisa, hän sanoo.

Revontulia on nyt paljon, sillä auringon koronan aukkojen napaisuus on otollinen tavallista nopeammalle aurinkotuulelle.

Keskustelu