Pääkirjoitus: Uuden terveyskampuksen mahdollisuudet olisi pakko yrittää hyödyntää ja saada palvelujen kustannuskehitys raiteilleen

Varkauden kaupunki hakee parhaillaan uutta sosiaali- ja terveysjohtajaa. Ensimmäinen hakukierros ei tuonut varmuutta valintaan ja kaupunginhallitus päätti jatkaa hakua. Edellinen sote-johtaja Seppo Lehto irtisanoutui tehtävästään ja lähti Rovaniemelle Lapin keskussairaalan sisätautien ylilääkäriksi.

Valinta on hyvin tärkeä Varkauden kaupungille. Valtakunnallisen soteuudistuksen syntyyn ei voi vieläkään täysin luottaa. Soteuudistukset ovat kaatunut useita kertoja milloin mihinkin poliittiseen tai lainsäädännölliseen umpikujaan. Vaikka sote-uudistus nyt toteutuisi ja siirtyisi maakuntien hoitoon, Varkaus tarvitsee asiantuntemusta hoitamaan historiallista muutosta. Selvää on sekin, että Varkauden ja Joroisten sosiaali- ja terveyspalveluja pitää olla vetämässä hyvä johtokaarti kaikissa tilanteissa.

Varkauden uusi sairaala oli merkittävässä roolissa, kun konsulttiyhtiö KPMG selvitteli kaupungin talouden tilaa viime vuonna. Konsultin arvion mukaan Varkauden pitäisi säästää joka vuosi viisi miljoonaa euroa vuosina 2019–2025. Suunnitelman ovat pettäneet tähän asti, ja myös korona on pitänyt siitä huolta. Joka tapauksessa konsultti laski, että uusi terveyskampus voisi tuoda miljoonien eurojen säästöt 4,5 miljoonan euron säästöt, kun sosiaali- ja terveyspalveluja kyetään sovittamaan entistä paremmin yhteen. Kotihoidon ja vastaanottopalvelujen kehittäminen oli myös listattuna.

Sosiaali- ja terveyspalveluista säästäminen on hyvin vaikeaa: kustannuksilla on tapana kasvaa eikä pienentyä. Terveyskampuksen mahdollisuudet olisi kuitenkin pakko yrittää hyödyntää ja saada palvelujen kustannuskehitys raiteilleen. Se vaatii tiukkaa ja viisasta johtamista muutoksessa. Vaihtoehto voi olla karu, jos soteuudistus tapahtuu ja maakunta ohjaa.

Terveyskampuksen mahdollisuudet olisi pakko yrittää hyödyntää säästöissä.

Kommentoi