Myrsky on nyt Keski-Savossa: Joroisissa ja Varkaudessa noin 1 000 taloutta ilman sähköjä, puita kaatunut valtatielle Leppävirralla

Pohjois-Savon pelastuslaitoksella on ollut iltapäivään mennessä noin 70 työtehtävää. Roni Lehti

Myrsky pauhaa nyt voimalla Keski-Savossa. Savon Voiman vikakartta kertoo, että Joroisissa oli 1 000 taloutta ilman sähköjä, Varkaudessa yli 900 iltapäivällä ja Leppävirralla alle 500 kello 16 aikaan. Pieksämäellä sähköttä oli reilut 400 taloutta.

Vikakartta elää koko ajan, kun vikoja korjataan ja uusia syntyy.

Aila-myrsky on aiheuttanut torstai-iltapäivään noin 70 tehtävää Pohjois-Savon pelastuslaitokselle. Tehtävät ovat olleet pääosin puiden kaatumisia teille ja sähkölinjoille. Suurempia vahinkoja ei ole tapahtunut ja pelastuslaitoksen resurssit ovat riittäneet hyvin tehtävien hoitamiseen.

Poliisin mukaan myrskytuhot alkoivat Kuopiossa ja Iisalmessa kello 11 aikaan puiden kaatumisilla. Päivän mittaan myrsky on levinnyt jo lähes koko Itä-Suomeen.

Eniten myrskytuhoja on toistaiseksi ollut Kuopio–Vesanto–Pieksämäki–Leppävirta alueella.

Valtatie 5 ja valtatie 9 ovat olleet useampaan otteeseen joko kokonaan tai osittain poikki tielle kaatuneiden puiden tai Jännevirralla tielle pudonneen kontin takia. Puita on ollut valtatiellä ainakin Kuopiossa, Leppävirralla ja Liperissä.

Lisäksi kymmeniä pienempiä teitä on ollut poikki kokonaan tai osittain kaatuneiden puiden takia.

Poliisi toivoo, että Itä-Suomessa säilytetään maltti matkassa liikenteessä.

– Varaudu odottamaan apua tarvittaessa pitempiäkin aikoja ja mikäli liikenteeseen ei ole pakko lähteä, niin turhaa liikkumista kannattaa välttää, poliisi toteaa tiedotteessaan.

Aila-myrsky oli alkuiltapäivällä kovimmillaan länsirannikolla ja maan länsiosissa, mutta suunta on jo itäkaakkoon päin, Ilmatieteen laitokselta kerrottiin. Myrskyn pahimman vaiheen ennustetaan kestävän neljään tai viiteen iltapäivällä.

– Nyt eletään tätä voimakkainta myrskyn vaihetta, päivystävä meteorologi Kaisa Solin Ilmatieteen laitokselta kertoi STT:lle ennen yhtä iltapäivällä.

Maan länsiosassa puuskat ovat parhaillaan yli 15 metriä sekunnissa, rannikolla jopa 20 metriä sekunnissa. Jos pilvipeite alkaa lännessä repeillä ja aurinko pääsee kurkistelemaan väleistä, puuskaisuus lisääntynee entisestään.

– Idässä tuuli ei vielä ole niin kovaa, mutta voimistuu illaksi, Solin sanoi.

Kokonaisuudessaan itäiseen Suomeen ei ole luvattu yhtä voimakkaita tuulia kuin länteen, mutta etenkin järvien rannoilla päästään Solinin mukaan silti jopa 20 metrin sekuntivauhtiin.

– Idässäkin varmasti puita tulee kaatumaan sähkölinjoille niin kuin on nyt lännessä käynyt.

Sähköttömiä talouksia oli puoliltapäivin Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan noin 80 000. Katkoja oli toistaiseksi ollut laajalti Oulun ja Kuusamon seudusta etelään, kun itäisin sekä eteläisin Suomi pääkaupunkiseudulta itään oli vielä suurimmalta osin säästynyt katkoilta.

Energiateollisuus varoitti tviitissään aiemmin päivällä, että myrskyn siirtyessä itään sähkökatkoja on odotettavissa lisää. Länttä harvemman asutuksen vuoksi idässä on vähemmän maakaapelointia, ja siksi alue on alttiimpi sähkökatkoille.

Kello 9.20 Ilmatieteen laitos julkaisi kehotuksen siirtyä sisätiloihin Varsinais-Suomessa sekä läntisen Uudenmaan rannikkovyöhykkeellä. Laitoksen mukaan säätilanne oli kehittymässä näillä alueilla erittäin vaaralliseksi myrskypuuskien vuoksi.

Myrsky on jo hieman tyyntynyt läntisillä merialueilla, vaikka tuulet edelleen pauhaavatkin. Myös pohjoisessa voidaan Solinin mukaan toivoa helpotusta jo iltapäivällä.

Solinin mukaan lännessä tilanne alkaa helpottaa iltaa kohti, kun idässä pidellään hatuista kiinni pitkälle yöhön.

Sadealue väistyy hiljalleen ja lännessä ja etelässä poutaantuu vähitellen iltapäivää kohti. Kovimmat sateet painottuvat matalapaineen pohjoisreunalle ja maan itäosiin. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa sadetta vielä piisaa.

Kuluneen vuorokauden aikana sademäärät ovat olleet hyvin runsaita muun muassa Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Esimerkiksi Kajaanissa kertyi Solinin mukaan vuorokaudessa 63,5 millimetriä vettä.

Keskustelu