Pankkiautomaatteja yhä harvemmassa – taas yksi poistui

Käteisnostot ovat siirtymässä pankeista kauppoihin. Osaa asiakkaista trendi suututtaa.

Antti Koskista käteisautomaattien poistaminen kismittää, vaikka hän hoitaakin raha-asiansa pääasiassa netissä. Petra Husu

Petra Husu

Varkauden Osuuspankin yhteydessä sijaitsevalla pankkiautomaatilla käy kuhina.

Nytkin neljä ihmistä on jonossa nostamassa rahaa, sillä pankkiautomaatteja on yhä harvemmassa.

Aiemmin Varkauden Nordea-pankin yhteydessä sijainnut automaatti poistettiin niin hiljattain, että osa asiakkaista menee paikan päälle vieläkin, ja pettyy, kun seinästä ei saakaan enää rahaa.

– Menin jo turhaan Nordealle, Osuuspankilla jonottava Antti Koskinen kertoo ja tuhahtaa:

– On asiakkaiden aliarvioimista poistaa automaatteja etenkin pankkikonttorien yhteydestä.

Varkauden Rajakadulla Nordea-pankin yhteydessä sijainnut Otto-automaatti on poistettu. Tilalla on vanerilevy. Petra Husu

Varkaudessa on tällä hetkellä seitsemän pankkiautomaattia, jotka on sijoiteltu pääasiassa isojen kauppojen yhteyteen.

Varkauden Prismalla on kaksi automaattia, minkä lisäksi aivan vieressä sijaitsevalle Tokmannille tuli juuri uusi Otto-automaatti. Kolme automaateista onkin käytännössä vierekkäin.

Automaatit löytyvät myös Taulumäeltä Osuuspankin yhteydestä, Varkauden Citymarketin sisätiloista sekä Warkauden Portin sisätiloista.

Aiemmin Savontiellä sijainnut automaatti on poistettu, samoin aiemmin Rajakadulla sijainnut automaatti sekä Danske Pankin yhteydessä Kauppakadulla ollut automaatti.

Samaan aikaan, kun pankkiautomaatit vähenevät, ovat useat kaupat alkaneet tarjota käteisnostoja osana palveluitaan.

Rahaa voi nostaa pankkikortilla muun muassa R-kioskeista ja K-kaupoista, kunhan samalla ostaa jotain.

Koskista tämä vaihtoehto ei houkuta.

– Olen tietoinen asiasta, mutta en koskaan nosta kaupoista rahaa, hän toteaa.

Varkauden Tokmannin sisätiloihin aukesi äskettäin uusi Otto. Petra Husu

Suomessa Otto-automaatteja hallinnoi Automatia Pankkiautomaatit Oy. Johtaja Harri Pennanen Automatian käteisnostopuolelta sanoo, että Varkauden Tokmannille pystytetyllä uudella automaatilla varaudutaan tulevaan.

Hän viittaa S-ryhmän suunnitelmiin korvata kaikki tiloissaan sijaitsevat Otto-automaatit uusilla, ryhmän omilla Nosto-automaateilla. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Prisman kaksi Otto-automaattia tulevat poistumaan jollain aikataululla.

– En ota kantaa S-ryhmän suunnitelmiin, mutta lyhyesti voin sanoa, että automaatteja pyritään pitämään siellä, missä on ihmisiä, Pennanen sanoo.

Hän huomauttaa, että käteisnostot laskevat 14 prosentin vuosivauhtia, mikä tulee jossain vaiheessa näkymään myös automaattien määrässä.

– Meillä on Suomessa vajaat 1400 automaattia, mutta kohta aletaan olla siinä pisteessä, että joudutaan miettimään, onko liiketoiminnallisesti järkevää pitää näinkään isoa käteisnostoverkostoa, Pennanen huomauttaa.

K-ryhmässä ketjupäällikkönä toimiva Nina Hannonen puolestaan sanoo, että käteisnostot K-kaupoissa ovat lisääntyneet vauhdilla.

– Etenkin kun pankit ovat vähentäneet käteisnostopalvelujaan, niin joillakin pikkupaikkakunnilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin nostaa käteistä kaupasta, Hannonen tietää.

Hänen mukaansa käteisen kysyntä on muodostunut ajoittain jopa ongelmaksi.

– Välillä rahan nostajia on enemmän kuin kassassa käteistä.

Kommentoi