Päiviönsaari on täynnä tapahtumia Taiteiden yönä: on pihatanssit, lava esiintyjille ja paljon muuta

Taiteiden yönä on pihatanssit, lava esiintyjille ja paljon muuta.

Osa Taiteiden yön järjestäjistä kokoontui kokeilemaan Asahi-liikkeitä Väinölän pihamaalle. Eturivissä vasemmalta Raimo Pakarinen, Anne Pakarinen ja Timo Hämäläinen, takana Marketta Takku, Petteri Vaalimaa, Tytti Härkönen, Sirpa Jyräs-Ikonen ja Kim Karvonen. Merja Turunen

Merja Turunen

Miltä kuulostaisi pyörähtely 1960-luvun rock-sävelmien tähtiin lämpimässä elokuun illassa? Elävästä musiikista vastaa varkautelainen Waterheads, eikä pääsymaksuja kerää kukaan.

– Parkettia ei tosin ole, vaan sorapinnalla tanssitaan, Väinölän Timo Hämäläinen naurahtaa.

Vähän vähemmän liukas tanssilattia Väinölän pihamaalla saa suojakseen katoksen, jos taivas kuitenkin päättäisi pudottaa muutaman vesipisaran.

Sää onkin oikeastaan ainoa asia, jota Varkauden Taiteiden yön järjestäjäporukka ei voi vielä luvata. Toiveissa on, että ensi perjantaina Varkaudessa on lämmin, pehmeä ja pimeä elokuun ilta, joka houkuttaa ihmiset levittäytymään pitkin Päiviönsaarta.

Varkauden Taiteiden yöllä on pitkät perinteet, mutta välillä tapahtuma ehti hiipua. Viime vuonna sitä heräteltiin henkiin, ja nyt se toteutetaan vähän isommin.

Taiteiden yö levittäytyy Päiviönsaareen kello 17–23 välillä. Tapahtuman järjestäjinä ja kokoonkutsujina ovat toimineet Varkauden museot, Väinölän Timo ja Marja-Muusa Hämäläinen ja Varkauden Kuvataideyhdistys.

Mukana ovat myös muun muassa Kirja-Varkaus, Jam Step ry, Festivaalimaa ja Keskuskonttori.

Alkuillasta tarjolla on ohjelmaa myös lapsille. Lasten Vekkulit-katujuna ajeluttaa kaksi kerrosta, ja kolmas kierros vie Taru Mäntysen veistoskierrokselle.

Varkauden museolla jokainen voi kokeilla, kuinka onnistuu elävän mallin croquis-piirustus. Museon Savon Villit -näyttelyyn johdattaa kaksikin opastettua kierrosta, ja Väinölässä on nukketeatteria sekä mahdollisuus tutustua naivismiin.

Sirpa Jyräs-Ikonen ohjaa Asahi-liikuntahetkiä pitkin iltaa eri puolilla Päiviönsaarta.

– Kuka tahansa voi osallistua ja tavallisissa vaatteissa, hän lupaa.

Esiintymään pääsee myös itse. Jam Step järjestää Keskuskonttorin taakse avoimen esiintymislavan, jossa halukkaille on tarjolla perusbändisoittimet. Lava on vapaa kello 19–22.

– Tervetulleita ovat myös laulajat, lausujat ja pantomiimin esittäjät, Raimo Pakarinen kutsuu.

Musiikista on lupautunut huolehtimaan myös Rock and Rollaattori.

Väinölän pihalla voi kuulla helsinkiläistä rumpuryhmä Djomba Kouroumaa ja varkautelaista Taikalaakson väkeä.

Keskuskonttorille on tulossa myös valoteoksia: sen takapihalle tulee ultaraviolettigraffiti-teos ja alueen valaistuksesta vastaa Festivaalimaa.

– Elämyksellistä valotaidetta on luvassa, Petteri Vaalimaa lupaa.

Tapahtuman ajaksi Väinölän viereinen Matintori muuttuu parkkipaikasta ravintola-alueeksi, jolla ruokaa tarjoavat Lettuleidit ja Harri's Food Factory.

– Keskuskonttorilla on tarjolla illallinen talon 180-vuotisjuhlan kunniaksi, Katja Torvikoski kertoo.

Taiteiden yön suunnittelu aloitettiin jo hyvissä ajoin, mutta kevään koronarajoitukset pakottivat jäädyttämään ne moneksi kuukaudeksi.

Päätöksen yön toteuttamisesta järjestäjät tekivät kesäkuussa, kun tuli tieto rajoitusten asteittaisesta purkamisesta.

– Tässä liikutaan ulkona ja laajalla alueella, monessa paikassa, ja Päiviönsaaressa on paljon tilaa, järjestäjät pohtivat.

Taiteiden yö Varkauden museoissa, Taidekeskus Väinölässä ja Keskuskonttorilla sekä niiden pihapiireissä perjantaina 14. elokuuta kello 17–23. Tapahtumat ovat pääosin ilmaisia.

Keskustelu