Uuteen korona-aaltoon on Varkaudessa varauduttu – keväällä opittiin monia asioita

Toista epidemia-aaltoa varten Varkaudesta löytyy suojavarusteita, eikä niitä tarvitse ryhtyä kiireesti hankkimaan. Kati Soininen

Päivi Konttinen

Uuteen korona-aallon mahdollisuuteen on Varkaudessa varauduttu, vaikka uusia virustartuntoja ei ole löytynyt muutamaan kuukauteen.

– Nyt meillä on hyvin suojavarusteita varastossa, eikä niitä tarvitse akuutisti hankkia. Lisäksi olemme varautuneet mahdollisiin toimintaohjeiden nopeisiin päivittämisiin, vt. palvelualuejohtaja Reetta Kettunen sanoo.

Hengistystieinfektiovastaanotto on toiminut keskeytyksettä keväästä saakka.

– Jos on oireina kuumetta, yskää, hengenahdistusta, lihassärkyä, kurkkukipua, väsymystä tai ripulia, kannattaa hakeutua herkästi vastaanotolle. Ensin tulee olla yhteydessä puhelimitse, sen jälkeen näytteenotto ja vastaanotto järjestyvät matalalla kynnyksellä, Kettunen opastaa.

Koronatestejä otetaan edelleen noin viisikymmentä viikoittain, mikä on vähemmän kuin keväällä.

– Jos ei ole aivan varma esimerkiksi mahdollisesta allergiaoireesta, niin testeihin on hyvä tulla.

Runsas kotimaanmatkailu ja rajojen avaaminen lisäävät koronaviruksen leviämisen riskiä.

– Kyllä ihmisten liikkuminen ja kohtaaminen on riski epidemian leviämiselle, mutta sosiaali- ja terveysministeriön ohjaan mukaan tässä toimitaan eikä rajoituksia enää juurikaan ole. Epidemiatilanne on juuri nyt rauhallinen.

Kettunen kehottaa ihmisiä muistamaan edelleen hyvän käsihygienian ja suurten väkijoukkojen välttämisen.

– Ulkotapahtumissa on helppo pitää etäisyyttä, mutta samassa tilassa oltaessa olisi hyvä pitää vähän etäisyyttä erityisesti riskiryhmäläisiin. Käsidesin ja saippuan käyttäminen on hyvä muistaa, se on edelleen tehokkainta epidemian ehkäisyssä.

Keskustelu