Loputonta yhteistä päätöksentekoa tai keskitysleirejä – Väliin tarvitaan parempi vaihtoehto

Sirpa Ylönen

Kirjat

Sylvain Neuvel

Like 2019. 405 s.

Sylvain Neuvel päättää trilogiansa loistavasti. Edeltäjät Uinuvat jättiläisetja Heräilevät jumalat jättivät odotuksen, jonka Ei enempää kuin ihminen palkitsee.

Maasta löytynyt jättiläisrobotti houkutteli koko joukon taivaallisia robotteja laskeutumaan maan kamaralle. Robottien päästämä kaasupilvi oli tappaa koko ihmiskunnan, kunnes yksi jättiläinen kukistettiin ja robotit palasivat sinne, mistä tulivatkin. Epähuomiossa ne veivät mukanaan joukon, joka tunsi ensimmäisen löytyneen robotin kaikkia muita paremmin.

Viimeinen osa alkaa tilanteesta, jossa tohtori Rose Franklin, robottia ohjaava Vincent Couture tyttärensä Evan kanssa sekä kenraali Govender ovat päätyneet planeetalle, josta robotit ovat kotoisin.

Selviää, että muukalaisten ei pitänyt tappaa ihmiskuntaa. Tarkoituksena oli poistaa muinaisten vierailijoiden vaikutus ihmisistä, mutta vieraat eivät arvanneet, että lähes koko ihmiskunta oli risteytynyt muukalaisten kanssa.

Olennot, jotka eivät halua vaikuttaa muiden eläväisten kehitykseen, eivät tiedä, mitä robotin mukana tulleilla muukalaisilla tekisi. Ottaako osaksi yhteiskuntaa vai lähettää takaisin?

Neuvel kuvaa yhteiskuntaa, jossa demokratia on viety äärimmilleen. Kaikki voivat sanoa mielipiteensä. Se tekee päätöksenteosta vaikeaa, kun pyrkimyksenä on vielä lähes yksimielisyys.

Tarina kulkee kahdessa ajassa: vieraalla planeetalla sekä maassa, johon matkalaiset ovat lopulta palanneet.

Maapallolla ihmisiä on suljettu leireille sen mukaan, miten paljon heidän perimässään on muukalaisten dna:ta. Tässä vaiheessa Neuvel lähtee ylikierroksille: tarinaan sekoitetaan muslimivainot, jotka tuntuvat tässä yhteydessä turhalta. Vertauskuva on riittävä ilmankin.

Neuvel rinnastaa vieraan planeetan äärimmäisen demokratian ja maassa vallitsevan kaaoksen. Kumpikaan ei toimi, joku kokee aina sortoa. Kummallakin planeetalla ongelman ytimenä on vieraan pelko. Yksinkertaisimmalta vaikuttava ratkaisu on eristäminen, vaikka sen seuraukset ovat lopulta pahimmat.

Neuvelin hypnoottinen tapa kertoa tarinaa päiväkirjojen ja kuulustelupöytäkirjojen kautta toimii jälleen. Lukijalla on lukemattomia näkökulmia samaan tarinaan. Omaa puoltaan on vaikea valita, ja se on tarkoituskin.

Kommentoi