Uutta tietoa riskiryhmille suunnatuista aukioloajoista Varkaudessa – Infektiolääkärin mukaan kaikkia kontakteja kannattaa välttää

Eri puolilla maata on kokeiltu erityisesti koronaviruksen riskiryhmään kuuluville suunnattuja aukioloaikoja. Johanna Erjonsalo

Varkauden K-Citymarket aloitti riskiryhmille suunnatut aukioloajat perjantaina, kun kauppa oli auki aamuseitsemästä kahdeksaan. Ensi viikosta lähtien vastaavia asiointitunteja on kaksi kertaa viikossa, tiistai- ja torstaiaamuisin kello 7–8.

– Tämä jatkuu, kunnes toisin ilmoitetaan. Myös Posti ja asiakaspalvelu on tarkoitus saada auki silloin, kauppias Sini Tuononen kertoo.

Pieksämäellä Prisma avataan poikkeusolojen aikaan arkisin aamukuudelta. Ensimmäistä asiointituntia suositellaan yli 70-vuotiaille, pitkäaikaissairaille ja muuten koronaviruksen riskiryhmään kuuluville henkilöille.

InfektiolääkäriEija Ruotsalainen Varkauden kaupungilta toteaa, että aukiolot pelkästään riskiryhmille ovat yksi hyvä keino vähentää sairastumisriskiä.

– Kaikkia kontakteja kannattaa nyt välttää. On ihan hyvä, että riskiryhmille on omat aikansa, jolloin ei ole muuta väestöä niin paljon liikkeellä.

Ruotsalainen muistuttaa, että kaikki kohtaamiset kannattaa nyt minimoida ja jättää vaikkapa juttutuokiot bussipysäkillä väliin.

– Asia on vakava. Kaikkia muita yhteydenpitokeinoja olisi nyt syytä suosia.

Jos esimerkiksi pienemmissä kaupoissa nähdään, että yksi tietty asiointitunti voisi aiheuttaa ruuhkaa, kannattaa Ruotsalaisen mukaan pohtia muita vaihtoehtoja.

– Ammattilainen tuntee kaupankäyntinsä. Voisiko esimerkiksi suositella joitakin tiettyjä hiljaisempia asiointiaikoja, niin ettei olisikaan yhtä tiettyä, erillistä tuntia? Kokemuksia kannattaa hakea, hän pohtii.

Varkauden Citymarketissa ensimmäinen kokeilu otettiin hyvin vastaan. Kauppias Tuononen kertoo, että positiivista palautetta tuli ja että vaikutti siltä, että asioimaan tuli aamun ensimmäisenä tuntina nimenomaan riskiryhmään kuuluvia henkilöitä. Väkeä oli hänen mukaansa melko paljon, muttei tungokseen asti.

Keskustelu