Poikkeustilanteen vuoksi KYS peruu kiireettömän leikkaustoiminnan vastaanotto- ja toimenpideajat myös alle 70-vuotiailta – Sairaalasta ollaan yhteydessä potilaisiin

Muutoksia ajanvarauksiin koronaepidemiaan varautumisen takia

Poikkeustilanteen vuoksi KYS peruu kiireettömän leikkaustoiminnan vastaanotto- ja toimenpideajat myös alle 70-vuotiailta. Juha Poutanen

Kuopion yliopistollinen sairaala varautuu koronaepidemian hoitoon ja peruu kiireettömiä vastaanotto-, leikkaus- ja muita toimenpideaikoja. Lisäksi riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden kiireettömät tutkimukset ja poliklinikalla tapahtuva hoito siirretään tai toteutetaan etäyhteyksillä, jos henkilön terveydentila ja hoito sen mahdollistavat.

Sairaala on muutoksista yhteydessä potilaisiin.

Suomen hallitus linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä, joiden tarkoituksena on hidastaa koronavirustartuntojen leviämistä sekä suojella riskiryhmiä.

Hallitus kehotti yli 70-vuotiaita välttämään kontakteja muihin ihmisiin, sillä ikäihmisillä on selkeästi nuoria ihmisiä suurempi riski saada taudista vakavia, sairaalahoitoa vaativia oireita.

Hallituksen linjauksen pohjalta KYSin yksiköt siirtävät riskiryhmiin kuuluvien kiireettömät tutkimukset ja hoidon myöhemmin tehtäväksi tai muuttavat vastaanotot puhelin- tai etävastaanotoiksi.

Muutoksia tehdään vain, jos se on mahdollista niin, etteivät henkilön terveydentila ja hoito vaarannu. Koronavirusepidemian edetessä on todennäköistä, että myös riskiryhmiin kuulumattomien alle 70-vuotiaiden vastaanottoaikoja joudutaan siirtämään.

Ennen ajanvarauksen muuttamista lääkäri arvioi huolellisesti tutkimuksen ja hoidon oikea-aikaisuuden perehdyttyään potilaan tilanteeseen.

Tämänhetkisen tiedon perusteella vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat henkilöt.

Vakavan koronavirusinfektion vaaraa erityisesti iäkkäillä voivat lisätä sellaiset sairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä.

Tällaisia ovat esimerkiksi vaikea-asteinen sydänsairaus, huonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairaus, diabetes, johon liittyy elinvaurioita, krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta, vastustuskykyä heikentävä tauti, esimerkiksi leukemia tai lymfooma, tai tauti, johon henkilö saa vastustuskykyä heikentävää hoitoam kuten elinsiirto.

Poikkeustilanteen vuoksi KYS peruu kiireettömän leikkaustoiminnan vastaanotto- ja toimenpideajat myös alle 70-vuotiailta. Päivystysleikkaukset ja kiireelliset leikkaukset, kuten syöpäleikkaukset, pyritään hoitamaan suunnitellusti.

Sairaalasta ollaan yhteydessä potilaisiin, joiden ajanvarauksiin tulee muutoksia. Yhteydenotto sairaalasta tapahtuu kirjeellä, soittamalla, salatulla sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Keskustelu