Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Pääkirjoitus 25.5.2023 Sähköpotkulaudoilla on nyt säännöt, mutta vasta kesä testaa, toimivatko ne todella

Viime kesänä katukuvaan ilmestyneet sähköpotkulaudat yllättivät Varkaudessa sekä asukkaat että kaupungin viranhaltijat. Suuremmissa kaupungeissa näihin uusiin kulkuneuvoihin oli jo totuttu, ja keskustelu niiden oikeasta käytöstä ja lieveilmiöistä on ollut ajoittain vilkasta. Ongelmia on aiheutunut sekä holtittomasta ajotavasta, usein päihtyneenä, ja kulkuväylille hylätyistä laudoista. Kynnys vuokrata kätevä menopeli on matala, kun sen saa käyttöönsä kännykkäsovelluksella.

Kaupungit ovat havahtuneet luomaan sääntöjä sähköpotkulaudoille sitä mukaa, kun niiden aiheuttamat ongelmat ovat hypänneet silmille. Varkauden kaltaisissa pienissä kaupungeissa on toistunut sama ilmiö kuin aiemmin suuremmissa: yhtäkkiä lautoja vain ilmestyi pitkin kaupunkia.

Kaupunkipyörät ovat surullinen esimerkki siitä, että aina kaikki ei mene putkeen.

Viime talvena Varkauden kaupungin tekninen lautakunta hyväksyi lautoja vuokraaville operaattoreille säännöt, jotka rajoittavat esimerkiksi lautojen nopeutta ydinkeskustassa ja määrittävät, minne lautoja voi jättää. Kaupungin mukaan viime kesänä Varkaudessa operoinut yrittäjä on ollut säännöistä samaa mieltä ja on tuomassa laudat Varkauteen myös tänä vuonna (WL 24.5.).

Vasta käytäntö osoittaa, miten sääntöjen mukainen käyttö onnistuu. Millään ohjeilla ei voida valvoa sitä, ajellaanko laudoilla muutenkin kuin selvin päin ja minne käyttäjät lautansa jättävät. Arvoitus on, kuinka käytännössä toimii määräys, jonka mukaan käyttäjän pitää ottaa valokuva, kun hän palauttaa potkulaudan, ja jos se on jäänyt väärään paikkaan, lautaoperaattorin pitää antaa sääntöjen rikkojalle jonkinlainen sanktio.

Varkauden kaupunkipyörät ovat surullinen esimerkki siitä, että aina kaikki ei mene putkeen. Kännykkäsovelluksella vuokrattavat polkupyörät olivat käytössä kaksi kesää, ja viime syksynä niistä vastaava yritys jätti ne pitkin kaupunkia eikä enää vastannut kaupungin yhteydenottoihin (WL 4.5.). Jäi kaupungin vastuulle siirtää pyörät talvivarastoon ja etsiä uutta ratkaisua kaupunkipyöriin. Jäävätkö sähköpotkulaudatkin lojumaan taas pitkin kaupunkia, jos niitä operoiva yritys ei syystä tai toisesta noudatakaan sopimuksen ehtoja?