Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Mervi Vidgrén Hyvää yritetään, mutta priimaa pukkaa tulemaan

"Savonian onnistuminen ei ole sattumaa vaan pitkäjänteisen työn tulos," kirjoittaa rehtori Mervi Vidgrén tunnustuksesta Suomen parhaana työpaikkana.

Muutama viikko sitten Savonia-ammattikorkeakoulu valittiin Suomen parhaaksi työpaikaksi suurten yritysten sarjassa. Valintakriteerien mukaan Savoniassa on eriomainen työntekijäkokemus. Työntekijöiden luottamus Savoniaa kohtaan on huippuluokkaa.

Vastausten perusteella 93 prosenttia vastanneista pitää Savoniaa todella hyvänä työpaikkana. Tyypillisessä suomalaisessa yrityksessä vastaava luku on 38 prosenttia.

Savonian onnistuminen ei ole sattumaa vaan pitkäjänteisen työn tulos. Korkeakoulujen rahoitus perustuu koulutuksen ja tutkimuksen tuloksiin. Rahoitusmalli on armoton. Mikäli henkilöstö ei sitoutuisi tavoitteisiin olisimme laskevan rahoituksen polulla. Tämän oli ajurina päättäessämme lähteä työyhteisön kehittämisprojektiin.

Savonian strategian keskiöön nostettiin työn merkityksellisyys, yhteisöllisyys ja luottamuksellisuus. Esille nostetaan osaamisemme ja työmme vaikuttavuus. Savonialla tiimityö ja yhdessä tekeminen nähdään voimavarana, joka vahvistaa henkilöstön arjen psykologista turvallisuutta. Se on erityisen tärkeää huomioida monipaikkatyössä, jossa kohtaamiset voivat jäädä vähemmälle.

Savonialainen työkulttuuri heijastuu opiskelijoille ja kumppaneille. Haluamme olla opiskelijoille Great Place to Learn. Se tarkoittaa, että tuemme ja ohjaamme opiskelijaa oikea-aikaisesti ja pyrimme joustaviin opintopolkuihin.

Tavoitteena on, että valmistuvilla asiantuntijoilla on työelämäläheinen osaaminen, joka kestää ja uudistuu tulevaisuuden toimintaympäristön muutospaineissa.

Tulevaisuudessa korostuu osaavan työvoiman saatavuus. Työantajamielikuvalla on vahva merkitys työvoiman saamisessa. Siksi työkulttuurin kehittämiseen kannattaa panostaa. Savonia tarjoaa osaamistaan hyvän työkulttuurin luomiseksi myös muille organisaatioille.

Otsikkoni sananlaskun merkitys on syvällisempi kuin pelkkä mukava tokaisu. Kukapa ei haluaisi tehdä priimaa tai ei haluaisi olla mukana hyvässä joukkueessa? Toimintaympäristön muutoksessa kannattaa rohkeasti lähteä kokeilemaan uusia toimintatapoja.

Paljon puhutaan opiskeluhyvinvoinnista tai paremminkin lasten ja nuorten pahoinvoinnista. Haluaisin sananlaskulla rohkaista nuoria katsomaan rohkeasti tulevaisuuteen. Elämässä on välillä ponnisteltava kuten opiskelupaikan saaminen valmistumisen jälkeen.

Savonia-ammattikorkeakoulu tarjoaa keväällä ilmaiseksi toisen asteen koulutuksesta valmistuville nuorille mahdollisuuden kokeilla avoimen ammattikorkeakouluopintoja. Kyseessä on savonialainen osaamisen lahja. Kurkistus voi avata polkuja tulevaisuuden opintoihin. Siksi kurkistus ja tutustuminen on turvallinen tapa kokeilla opintoja mielenkiintoisista asioista.

Entä hallitusohjelma? Uskaltaako sieltä odottaa priima ammattikorkeakouluille? Aluekehityksen näkökulmasta ammattikorkeakoulujen koulutuksella ja tutkimus- ja innovaatiotyöllä on vahva merkitys alueiden elinvoimalle ja hyvinvoinnille.

Jää nähtäväksi, tunnistetaanko ammattikorkeakoulujen merkitys Suomen ja sen alueiden elinvoiman kehittämisessä. Ilman lisäresursseja ammattikorkeakoulujen toimintaedellytyksiä murennetaan radikaalisti.

Kirjoittaja on Savonia ammatti-korkeakoulun rehtori.