Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Ilpo Henttinen | Selvä ei Aluelämmön myynnille: Lypsävää lehmää ei pidä tappaa

WL (13.4.) uutisoi asian, jota olen vuosia pelännyt. Myyntikeskustelu on nyt käynnistetty. Lämpöyhtiömme on ainut myytävä omaisuus, jolle löytyy vielä ostaja.

Lähtökohtaisesti ulosmyyntihanke on täysin väärä. Aluelämpöyhtiön olemme me liittyjäasiakkaat rahoittaneet, eikä siihen kaupunki ole muuta rahoitusta kuin minimaalisen osakepääoman sijoittanut. On siis täysin väärin rahastaa kaupungin pohjattomaan kassaan varallisuus, jonka olemme 70-luvun loppupuolelta saakka, alun perin ARAVA-tukien ja erittäin korkeiden investointi- sekä korkomenojen avulla, saattaneet tasolle, jolla se nyt tuottaa kuluttajilleen edullista lämpöä.

Yhtiö vieläpä tulouttaa osinkoina kaupungille 1,5 miljoonaa euroa vuosittain. Eikö tällä ole mitään merkitystä? Lypsävää lehmää ei pidä tappaa.

Tontinluovutusehdoissa edellytettiin liittymistä Aluelämmön verkkoon. Tästä jäi vuosiksi yhtiölle kielteinen kutsumanimi ”Pakkolämpö”. Monopolia ei koskaan saada takaisin, jos se nyt luovutetaan maakuntayhtiölle, joka toimii useissa pienissä kunnissa epätaloudellisimmin kuin Varkauden keskitetty kaupunkiverkosto lämpöä jakaa.

Lämmönhinta, liittymismaksut ja muut vastaavat tasataan tulevaisuudessa ja Varkauden kuluttajien korotetut maksut valuvat muualle. Yhtiö tietenkin rahastaa maksamansa hinnan meiltä kulutusmaksuina toiseen kertaan. Näinhän on käynyt useissa muissakin kaupungeissa.

Entä jos!

Olen aiemminkin kahvipöytäkeskusteluissa tuonut esiin vaihtoehdon, jossa yhtiö suuntaisi liittyjille, eli oikeille ”rahoittajaomistajilleen”, merkittäväksi suunnatun osakeannin. Näin omistus säilyy ja palautuu kuluttajille ja kaupunki suurimpana osakkeenomistajana saa kassaansa rahoitusta tärkeimpiin kohteisiin (museo, liikennepuisto, katuympyrät, uudet koulut, uimahalli, paloasema ja niin edelleen).

Aluelämpöyhtiön hallitukseen tulisi yksityisosakkaille varata riittävä edustus kuten vuokrataloyhtiössä. Näin taattaisiin jatkossakin edullinen lämmön hinta, tuotettuna osaomistamaltaan Riikinvoima-yhtiöltä.

Päättäjien velvollisuus on nyt toimia pitkäjännitteisesti, vuokralaisten, liike- ja teollisuuden, omakoti- ja kerrostaloasukkaiden sekä kaikkien muidenkin aluelämmön asiakkaiden edut turvaten.

Kirjoittaja on entinen Varkauden Aluelämpö Oy:n hallituksen puheenjohtaja