Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Vaalipostia | Mistä syntyisi uusi Nokia?

Vaalipaneelit käyvät kuumimmillaan ja ehdokkailta tentataan tiukasti pikaisia ratkaisuja kysymykseen: ”Mistä rahat kaikkeen tarpeelliseen?”. Oikeista toimenpiteistä monet asiantuntijatkin ovat jyrkästi eri mieltä. Koulutuksesta ei haluta tinkiä, mikä onkin ihan oikein. Mutta se ei ole ainoa autuaaksi tekevä asia.

Kaikki puolueet tuntuvat luottavan siihen, että yrityksiin syntyy runsaasti uusia työpaikkoja. Tässä avainasemassa ovat erityisesti pk-yritykset. Uutta Nokiaa on kaipailtu monessakin puheenvuorossa. Mistä uusi Nokia?

Tärkeitä ovat tilaisuuden oivaltaminen, otolliset olosuhteet, toteuttajat ja oikea-aikaisuus. Tilaisuuden oivaltaminen on usein kiinni yhdestä tai muutamasta henkilöstä, joilla on kykyä yhdistellä asioita uudella tavalla. Visioida. Otolliset olosuhteet, tekijät ja oikeat, oikea-aikaiset toimenpiteet tarvitaan, jotta visiosta syntyy jotain konkreettista.

Nokian puhelintekniikan alkuaikoina 1980-luvulla tähdet olivat hyvässä asennossa. Nokialla ymmärrettiin langattoman yhteydenpidon merkitys ja mahdollisuudet. Piti myös uskaltaa laittaa paljon yhden kortin varaan.

Otolliset olosuhteet syntyivät monen tekijän summana. Yksi oli ns. räätälintyönä tehdyn ohjelmointityön liikevaihtoverottomuus (nykyisin alv.). Tuohon aikaan työsuoritukset kuten parturointi olivat 0% verokantaa.

Atk-alalle syntyi paljon pieniä ohjelmointialan yrityksiä ja ne kasvoivat nopeasti pitkälti verottomuuden ansiosta. Näistä yrityksistä Nokiaan imuroitiin valmiita osaajia, jotka mahdollistivat nopean kehityksen. Nokialla oli vahvat yhteydet myös teknisen alan oppilaitoksiin ja lahjakkaimmat tekijät poimittiin jo koulun penkiltä.

Lupaavana toimialana näen ns. vihreään teknologiaan panostamisen. Siinä suomalaisella insinööritaidolla on tuhansien kenties miljoonien taalojen paikkansa. Nyt vain pitää luoda oikeat olosuhteet kasvulle.

Kirjoittaja on eduskuntavaaliehdokas (ps.)