Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Keski-Savo Kesälehti tästä.

Mielipide | Toisenlainen näkökulma ikäihmisen toimintakykyyn

Esitän toisenlaisen näkökulman ikäihmisen toimintakykyyn kuin Inka Palokankaalla (WL 12.3.). Työkyky on osa hyvinvointia, josta käsittääkseni työntekijällä ja työnantajalla on ihan lain voimin oma osansa kannettavana, joten ei siitä sen enempää. Eläkeläisistä kestävyysvajeena ja yhteiskunnallisena taakkana annetaan monenlaisia totuuksia ja mielikuvia. Ikä ei ole sairaus, joka yksioikoisesti vie kaikenlaisen toiminta- ja käsityskyvyn.

Tuttavapiiriini kuuluu monia nuoriakin ihmisiä, joiden fyysinen kunto ja liikuntakyky ovat vaatimattomimmissa kantimissa kuin omani. Käsityskykyyn, ajatteluun ja kaikkinaisiin kognitiivisiin taitoihin, en uskalla ottaa kantaa ja sen voivatkin sitten arvioida toiset.

Nykyiset 30-,40- ja 50-vuotiaat ovat peloissaan, etteivät he saa eläkettä lainkaan. Teillä on syytäkin olla peloissanne, koska teidän jälkeenne syntyvät pienet sukupolvet tulevat osoittamaan teitä syyttävillä sormillaan kutsuen teitä suureksi ikäluokaksi, joka syö heidän etuutensa ja saastutti maailman. Sillä teillä kaikillahan on ollut käytössä ”oma aika”, ”ura valinta/putki”, ilmastoidut autot, koulukyyti, digitalisaatio ja yhteydet vuosittain uusiutuvien laitteiden välityksellä, identiteetti- 30-40- ja 50-vuoden kriisit, itsensä toteuttaminen usein eri tavoin sekä monia yhteiskunnallisia rakenteita, jotka ovat tukeneet tai helpottaneet elämäänne. Ihan vain muutaman mainitakseni päivähoito, ilmainen koulutus, terveyspalvelut, työttömyys- ja toimeentuloturva.

Sitten asiaa. Kolumnisti antoi itsestään mummukkana koomisen kuvan, joka kielii ehkä enemmänkin nuorempien povien tietämättömyydestä ja kapea-alaisuudesta. Toivottavasti ei kuitenkaan ikä-ihmisten ali-arvioimisesta.

On harmillista, jos kirjoittajan muisti tai kynä ovat tylsyneet jo 70-vuoden iässä sillä se kertoo, että hänellä on jokin sairaus tai pysyvä vamma. Tänä päivänä ja toivottavasti myös jatkossa ihmiset vanhenevat terveinä.

Oma presidenttimme on reippaasti yli 70-vuotias ja kuka rohkenee antaa hänestä tietojen, taitojen tai esiintymisen perusteella kuvaa kyvyttömästä vanhuksesta. Meillä on monia ikääntyneitä merkittävillä paikoilla tai vastuullisissa työtehtävissä ja näiden henkilöiden toimintakyky on edelleen priimaa iästä huolimatta tai juuri sen vuoksi.

Toivon kolumnistille terveyttä ja teräviä kyniä.jatkossakin.

70+ mummukka