Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Sari Ristamäki Pettymys on suuri, jos Varkauden seutu ei saa kansanedustajia

Perussuomalaiset on nousemassa Savo-Karjalan vaalipiirin suurimmaksi puolueeksi. Keskusta putoaa kakkoseksi. SDP ja kokoomus askeltavat lähes tasatahtia ja kisaavat kolmannesta sijasta. Vihreiden kannatus laskee. Totta vai tarua? Jokainen varkautelainen ja jokainen pohjoissavolainen voi vaikuttaa siihen, toteutuuko Savon Sanomien ja Karjalaisen teettämän kyselytutkimuksen tulos (14.3.) oikeasti.

Gallupit ovat gallupeita, sanotaan. Tässäkin maakuntalehtien kyselyssä virhemarginaali on sellainen, että todellisuus voi helposti heittää palikoita toisenlaiseeen asentoon. Vanha totuus on, että lopputulos tiedetään vasta, kun viimeinenkin ääni uurnista on laskettuna.

Joka tapauksessa tämä kysely ja moni muu näyttää, että vaaleista on tulossa varsin jännittävät. Valtakunnallisesti kokoomus, demarit ja perussuomalaiset kulkevat hyvin lähellä toisiaan. Keskusta, vihreät ja vasemmisto tulevat perässä.

Aamukampa lienee jo kansanedustajaehdokkailla käytössä. Hyvän työn he ovat tehneet, sen voi sanoa jo tässä vaiheessa. Politiikkaa on puhuttu ja tehty työtä demokratian eteen torien täydeltä. Jos silmäpussit jo vaivaavat, ne on peitelty hyvin pois. Tuhannet makkarat ovat kadonneet potentiaalisten äänestäjien parempiin suihin.

Hienoa on sekin, että ehkä ennätyksellisen moni yhdistys tai muu toimija on järjestänyt Varkaudessa vaalipaneeleita. Warkauden Lehdellä ja Joroisten Lehdellä on niistä vielä yksi huomenna maanantaina 20. maaliskuuta kello 17 Joroisten lukion auditoriossa. Keskustelemassa ovat lähes kaikki Varkauden seudun kansanedustajaehdokkaat. Jos paikan päälle ei pääse, vaalipaneelia voi seurata molempien lehtien verkkosivuilta.

Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona. Jo kahden viikon päästä sunnuntain vaalipäivän myöhäisessä illassa tiedämme, millaisessa kokoonpanossa eduskunta lähtee luotsaamaan maata neljänä tulevana vuotena.

On hyvä syy uskoa, että joukossa on kansanedustajia Varkauden seudulta. Jos ei ole, pettymys on suuri.

Joka tapauksessa jokaiselle äänelle on nyt tarvetta.

On pienoinen ongelma ehdokkaille, kun vaalityötä pitää tehdä pärjätäkseen akselilla Joensuu-Iisalmi-Kuopio-Varkaus ja muutama kymmenen kuntaa vielä päälle. Ollako Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan vai koko Savo-Karjalan asialla? Napakat puheenvuorot oman alueen, maakunnan tai Itä-Suomen puolesta hukkuvat herkästi yleisiin valtakunnallisiin puolueen ohjaamiin kannanottoihin, jotka eivät välttämättä kosketa paikallisesti.

Kansanedustajat ovat tietenkin koko maan edunvalvojia ja siinä työtä riittää. Oman alueen murheita ei kuitenkaan saa unohtaa. Kuluvalla eduskuntakaudella pohjoiskarjalaiset kansanedustajat ovat pärjänneet siinä työssä paremmin kuin pohjoissavolaiset.

Peräti 77 prosenttia 18–29-vuotiaista nuorista aikoo äänestää eduskuntavaaleissa. Jos Nuorisobarometrin eduskuntavaalikysely toteutuu, käänne nuorten äänestysinnokkuudessa on historiallinen. Nuorten äänestysaktiivisuus nousi edellisissä vaaleissa ja trendi toivon mukaan jatkuu.

On jo aika, että uusi sukupolvi osoittaa olevansa yhteiskunnallisesti aktiivisia. Eikö tuo ole edes ihme. Oli nuori tai vanha, erityisen tärkeiltä yhteiskunnallisilta asioilta ei ole voinut välttyä menneinä vuosina.

Koronasulut, Ukrainan sota, energiakriisi, ilmastonmuutos, Natoon astuva Suomi ja sen turvallisuus. Näistä moni leimaa myös tulevaa eduskuntakautta, joka on täynnä hirmuisen tärkeitä asioita. Ei ole yhdentekevää, ketkä ovat päätöksiä tekemässä.