Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Pääkirjoitus 18.2.2023 Uusi paloasema on pitkäaikaisen työn tulos

Kun uuden paloseman hankesopimusta allekirjoitettiin Varkauden kaupungintalolla, moottorisaha lauloi tulevan aseman tontilla. Varkauden palomiehet olivat saaneet kaupungilta ja Stora Ensolta luvan käyttää aluetta raivauksen harjoitteluun ja mikäpä tuntui sen mukavammalta kuin antaa kyytiä risukoille uusien ja upeiden työtilojen alta (WL 16.2.).

Uuden paloaseman suunnittelun eteneminen tähän pisteeseen on vienyt aikaa vuosia – niin kuin tämän kokoluokan hankkeilla on tapana. Palo- ja pelastusaseman henkilöstö on ennättänyt viettää jo väliaikaisissa väistötiloissakin viisi vuotta. Hanke oli luonnollisesti vireillä jo ennen sitä. Poliittisesti uusi paloasema ei sinällään ole ollut kiistelty ja sen tarve on tunnustettu laajasti. Sanaharkkaa sai aikaan sen sijaan uuden laitoksen sijainti. Monen mutka kautta paikaksi varmistui Valtatie 23:n ja Käärmeniementien välinen alue.

Julkista keskustelua todennäköisesti saa vielä aikaan liikennejärjestelyt.

Sinällään on mielenkiintoista, että yli kahdeksan miljoonan euron uusi paloasema on Varkauden kaupungin ykköshanke ja myös suurin sellainen, vaikka palo- ja pelastustoiminta on Pohjois-Savon hyvinvointialueen hoidossa. Hyvinvointialue tulee kaupungin vuokralaiseksi uusiin tiloihin. Maakunnan alueturvallisuuslautakunta sekä aluehallitus hyväksyivät hankkeen omalta osaltaan viime vuoden lopussa.

Varkauden palolaitoksen johtoa ja henkilöstöä on kuultu uusien tilojen suunnittelussa. Toivottavasti paloaseman henkilöstö pääsee muuttamaan sellaisiin uudenaikaisella tekniikalla varustettuihin tiloihin, jotka täyttävät tarpeet ja toiveet.

Julkista keskustelua todennäköisesti saa vielä aikaan liikennejärjestelyt, jotka paloautojen ja ambulanssien nopeita lähtöjä varten tehdään. Paloasema on ollut valtatien varrella ja asutuksen keskellä Päiviönsaaressa ja niin se on myös uudessa sijainnissaan. Uuden paikan asujamiston pitää totutella pelastajiin ja liikennejärjestelyt pitää olla tarkkaan harkittuja.