Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Pääkirjoitus 14.2.2023 Jätehuolto on yhteiskunnan peruspalvelu, joka ei saa kaatua siksi, että yritys ajautuu konkurssiin

Keski-Savon Jätehuolto ja kymmenkunta muuta kunnallista jätehuoltoyhtiötä saivat viime viikon lopulta kirjaimellisesti huonoja uutisia: Alueen jätekuljetuksista vastannut yhtiö oli jättänyt perjantaina konkurssihakemuksen (WL 11.2.). Keski-Savossa sama yhtiö oli vastannut koko alueen jäteastioiden tyhjennyksistä ja kuljetuksista.

Viiden kunnan liikelaitoskuntayhtymä on onneksi löytämässä ratkaisun, joka turvaa sen, että jätteet liikkuvat edelleen asukkaiden pihoilta kierrätykseen ja Riikinvoiman kattilaan. Hyvässä tapauksessa alueen asukkaat eivät välttämättä edes huomaa, mitä taustalla on tapahtunut.

Miettimisen aihetta antaa sekin, mitä riskejä kilpailutuksiin liittyy.

Monen muistissa on muutaman vuoden takainen kesä, jolloin toinen jätteenkuljetusyhtiö lopetti toimintansa keskellä hellejaksoa ja jäteastiat seisoivat tyhjentämättä jopa toista kuukautta. Tämän tilanteen toistuminen on onneksi nyt saatu estetyksi. Vaikuttaa siltä, että edelliskerrasta on otettu opiksi.

Kunnallinen jätehuolto on osa yhteiskunnan peruspalveluita, joka ei saisi pysähtyä yhtäkkiä siksi, että urakkakilpailun voittanut yritys ajautuu taloudellisiin vaikeuksiin. Jos jäteastioiden tyhjennys ei toimi kuten on luvattu, on riskinä, että jätteitä aletaan kipata jälleen maastoon ja vesistöihin.

Miettimisen aihetta antaa sekin, mitä riskejä kilpailutuksiin liittyy, kun niihin selvästi sisältyy mahdollisuus koko toiminnan äkkipysäyksestä. Kuntien ja muiden julkisten toimijoiden pitää kilpailuttaa monenlaiset urakat, jotta yrittäjiä kohdellaan tasapuolisesti, ja vähitellen kilpailutus aletaan osata aiempaa paremmin. Mutta miten kilpailuttaja voisi suojautua niiltä haitoilta, joita kilpailun voittaneen yrityksen konkurssi toiminnalle aiheuttaa? Nytkin jätehuolto joutui etsimään ratkaisuja todella lyhyellä varoitusajalla.