Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Mielipide Kari Rajamäki | Suomen liittyminen ilman Ruotsia ajaisi meidät uhanalaiseen asemaan etuvartioksi ja vastuuseen Baltian maiden puolustuksesta

Korjauksena Risto Husun kirjoitukseen (WL 7.2) : ”Venäjä, Venäjä, Venäjä” – hokeman sanoi silloinen puolustusministeri Jyri Häkämies, nykyinen EK:n toimitusjohtaja.

Kyseessä ei ollut entinen kokoomuksen oikeus- ja sisäministeri Kari Häkämies, jonka sisäministeriön kansliapäällikön tehtävistä jouduin ministerinä kahdessa kuukaudessa pidättämään virantoimituksesta. Poliisijohto ilmoitti tutkinnasta, jossa häntä epäiltiin naisystävän pahoinpitelystä sekä Soneran kautta hoidetusta naisystävän teleseurannasta. Hän myöhemmin erosi tehtävästään.

Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja on ollut yhteinen sitoutuminen ja tähdännyt Suomen itsenäisen toimintavaran turvaamiseen ja vielä keväällä yhteinen linjamme oli arvioida myös liittoutumista kansallisten ja puolustuspoliittisten intressiemme pohjalta välttäen Suomen maalaamista nurkkaan. Veimme aktiivisesti yhdessä sopien eteenpäin Nato-kumppanuutta sekä vahvistimme pohjoismaista ja EU-maiden puolustuspoliittista yhteistyötä.

Kuten Ted Galen Carpenter (ulkopoliittinen asiantuntija /Cato-intituutti) totesi, Naton laajenemisesssa on kyse vakavista sotilaallisista velvoitteista, siinä ei haeta uutta facebook-kaveria. Ministeri Haavisto tunnusti jäsenyyskäsittelyn alkaessa olleemme sinisilmäisiä. Myös koskaan kokematon 5. artikla tarkoittaa, että kovasti säästetyistä Euroopan varikoista pitäisi löytää tavaraa ja apua, sekin yhdessä päättäen.

Suomen liittyminen ilman Ruotsia ajaisi meidät uhanalaiseen asemaan etuvartioksi.

Carpenter kehoitti Suomea olemaan hyvin varovainen, koska USA haluaa taas uuden maan, jota se voi käyttää etulinjan tukikohtana joukoilleen ja aseilleen. Hän varoitti Suomea alistumasta pelinappulaksi. Jäsenyyttä markkinoitiin Suomessa Ruotsin kanssa yhteisenä ratkaisuna. Nyt lyhytnäköisesti pahimmillaan meidät viedään Baltian-vitjaan. Paavo Lipponen totesi (Hbl 7.2.) hyödyttömäksi Turkin kanssa pyörimisen, koska vastuu tuloksesta on Naton suurimmalla jäsenmaalla Yhdysvalloilla. Hän katsoi Naton komissaari Stoltenbergin esiintyneen Suomen ulkopoliittiselle johdolle kuin koululaisille.

Lipponen kokeneena neuvoo nyt vihdoin Suomelta ryhtiä ja ilmoitusta Yhdysvalloille, että meidän kanssa ei pidä enää leikkiä. Suomi ja Ruotsi olisivat Natolle todellinen vahvistus, epäonnistuminen todellinen tappio Natolle. Miten Nato kykenisi puolustamaan Baltian maita sodassa ilman Suomea ja Ruotsia?

Suomen liittyminen ilman Ruotsia ajaisi meidät uhanalaiseen asemaan etuvartioksi ja vastuuseen Baltian maiden puolustuksesta. Venäjä saisi myös alueellisen voiton ilmaiseksi. Lipponen huomauttaa, että ei ole olemassa mitään B-suunnitelmaa. Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja on ollut aina varmistaa itsenäisen toimintavaran turvaaminen ja välttää nurkkaan ajautuminen.

Erityisesti Saksan liittokansleri ja USA:n preidentti haluavat toimillaan estää sodan laajenemisen ja uuden maailmansodan. Olaf Scholz on varoittanut unissakävelijöistä.

Viime maanantaina YK:n pääsihteeri Antonio Guterres puhui YK:ssa kertoen pelkäävänsä, että Venäjän hyökkäyssodan todennäköinen kärjistyminen tarkoittaa sodan laajenemista. Hän totesi, että rauhaisat tulevaisuudennäkymät vaikuttavat aiempaa epätodennäköiseltä, kun taas konfliktin kiristyminen on odotettavissa. ”Pelkään, että maailma ei kävele laajempaan sotaan unessa. Pelkään, että se tekee sen silmät avoinna”.

Kriisistä on löydettävä Ukrainan aseman turvaava rauha, mutta tarvitaan myös Venäjällä hallittu ratkaisu päästä eroon Putinin itsevaltaisesta johtamisesta.

valtiopäiväneuvos, sisäministeri, ulko-ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnnan jäsen 2003–2007, EU:n sisäasiainministerineuvoston pj. w2006 (sd.).