Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Näkökulma Jari Sistonen | Sallitko työperäisen maahanmuuton? Jos et, miten ratkaiset työvoimapulan?

Nyt kun me Joroisten maalaiset olemme osa Varkauden kaupunkilaisten kanssa samaa vaalipiiriä, täytynee täälläkin ajatella asiat uusiksi. Meidän pitää eduskuntavaaleissa ryhmittyä uuteen suuntaan ja saada seudullemme edustajia, joilla olisi myös kykyä ja vaikutusvaltaa vaikuttaa meille tärkeisiin kysymyksiin.

Olen laatinut itselleni kysymyspatteria alueellemme, Suomelle ja Euroopalle tärkeistä kysymyksistä. Tuossa järjestyksessähän kansanedustajalla on valtaa, jos on kykyä. Pikkuisen paikallisesti, hippuisen kansallisesti ja vajaan kärpäsenpaskan verran EU-asioissakin.

Miten olet päättäjänä ajatellut ratkaista alueemme kuihtuvan väestökehityksen? Sallitko työperäisen maahanmuuton ja jos et niin, miten ratkaiset kasvavan työvoimapulan?

Koulutuksen taso laskee. Olisitko valmis antamaan opettajille enemmän valtaa virkamiesten ja konsulttien kustannuksella?

Miten olet ajatellut turvata sen, että voimme hoitaa metsiämme niin, että tehtaat toimivat ympäristön monimuotoisuus huomioiden? Samaan ajatusketjuun liittyy myös energian- ja ruoantuotannon omavaraisuus luontoarvot huomioiden.

Mitäpä tekisit sosiaali-, terveys- ja palotoimien hallitsemattomalle kulujen kasvulle palvelujen heiketessä ainakin muualla kuin maakuntien keskuskaupungeissa? Onko sinulla ideoita hallinnon ja lääkärien ökypalkkojen, kerskainvestointien sekä IT-kulujen saattamiselle kohtuuden tielle?

Mitä ratkaisua suosittelisit Varkaudessa asuvalle lapsiperheelle, jossa isä käy töissä Kuopiossa ja äiti Heinävedellä ja rahat evät enää riitä kahdella autolla matkustamiseen?

Millä kohdalla mielestäsi hallinnon virkamiesten toiminta ja valvonta on mennyt liian pitkälle ja sitä olisi syytä purkaa? Onko missään tarvetta lisätä virkavalvontaa?

Miten Saimaalla kalastavien tulisi toimia? Tulisiko edelleen jatkaa kalastusta päistä ankkuroiduin verkoin, joihin ei norppa tartu, tehdä viiden tonnin rysäyhteisöjä vai uistella vain kesäisin?

Työeläkeläiset saivat työtä tekeviä suuremmat korotukset ”palkkoihinsa”. He myös ovat niitä, joiden palkkoja maksetaan osin velaksi. Pitäisikö mielestäsi eläkkeet sitoa myös teollisuuden palkkoihin niin, etteivät ne voi nousta palkkoja enemmän?

Onko mielestäsi oikein, että lääkärien ja hoitajien palkkoja taas nostetaan koplaamalla teollisuutta enemmän? Vai pitäisikö tällainen koplaaminen kokonaan kieltää lailla?

Näitä kysymyksiä miettiessäni huomaan, että kysymykset pulppuavat omasta elämän ja työn piiristä. Eniten minua kuitenkin huolettaa köyhyyden kasvu ahkerille ja liikkuville nuorille ihmisille ja samanaikainen rahan tuhlaus ei niin ahkeriin eikä yhteisön kannalta enää niin kriittisiin mutta äänekkäisiin kohteisiin.

Hyvinvointivaltiomme on perustunut tuottavaan työhön eli kassavirtaan, jolla tämä kaikki toteutetaan. Nyt on tilanne, jossa osaajien, energian sekä raaka-aineiden virrat supistuvat alueellamme sekä meidän omien päätösten että maailman paineen seurauksena.

Suurin ja viimeinen kysymys meille kaikille on se, miten näitä kaikkia virtoja, joita voi kutsua vaikka elinvoimaksi, voidaan ylläpitää ja osin kasvattaa aiheuttamatta korvaamatonta haittaa tärkeimmille eli tuleville sukupolville ja luonnolle, ja samalla olla ottamatta velkaa lasten ja lastenlasten maksettavaksi?