Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu - käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas

Vaalipostia | Omaishoitajien tukea on parannettava ja kehitettävä

Vaalien alla nousee aina esiin kestoaiheita, jotka puhuttelevat ihmisiä vaalikentillä.

Omaishoidon tuki on yksi näistä aiheista. Omaishoitajien tekemää tärkeää ja pyyteetöntä työtä arvostetaan vaalipuheissa, mutta onko tämä näkynyt teoissa.

Omaishoitajien osalta taloudellinen tuki on yksi keskeinen ja tärkeä asia. Taloudellisen tuen lisäksi keskusteluissa on ollut esillä paljon myös omaishoitajien jaksamisen haasteet sekä mahdollisuus vapaapäivien pitoon, joiden toteutumisissa on ollut alueellisia eroja.

Tulevaisuudessa on myös voitava huomioida paremmin omaishoitajien tarpeet lyhytkestoisille vapaille muun muassa omien asiointimenojen ajaksi.

Tein Varkauden kuntapäättäjänä esityksen valtuuston talousarviokokouksessa vuonna 2021, koskien vuoden 2022 budjettia, omaishoitajien vapaapäivän omavastuuosuuden (11,60 euroa) poistamisesta. Esitykseni meni läpi yksimielisesti. Tämä tehty päätös tarkoitti, että omaishoitajille ei tullut Varkaudessa laskua vuonna 2022 vapaapäivien omavastuuosuudesta.

Omaishoidon tuki on harkinnanvarainen sosiaalipalvelu, jonka järjestämisvastuu siirtyi kunnilta hyvinvointialueille tämän vuoden alussa. Tämä tarkoittaa sitä, että omaishoitajia koskeva rahoitus sekä toiminnallisten mahdollisuuksien osalta päätösvalta siirtyi kuntapäättäjiltä hyvinvointialueen päättäjille.

Tämän vuoksi tilanne on myös Varkaudessa muuttunut omaishoitajien vapaapäivien omavastuuosuuden suhteen tämän vuoden alusta lähtien. Monelle varkautelaiselle omaishoitajalle tämä on voinut tulla yllätyksenä.

Omaishoitajia koskevat päätökset tehdään siis hyvinvointialueilla, poikkeuksena muun muassa Helsinki, joka edelleen vastaa alueensa sosiaali- ja terveyspalveluista. Helsingissä on tehty erittäin hyvä päätös omaishoitajia koskien, heillä on siellä mahdollisuus ilmaisiin liikuntapalveluihin.

Mielestäni Helsingin käytäntö tulisi ottaa käyttöön jokaisella hyvinvointialueella. Lisäksi näkisin, että omaishoitajien tuki olisi tulevaisuudessa verotonta.

Nämä ovat asioita, joita haluan edistää. Toivon tulevan eduskunnan ottavan tähän kantaa, yli puoluerajojen.

Kirjoittaja on varakansanedustaja, eduskuntavaaliehdokas (sd.)