Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirsi Mutka-Paintola Kuinka koko Varkaudesta tuli vuoden vaihtuessa maaseutua?

Varkauden kaupungin mikro- ja pienyritykset sekä yhdistystoimijat ovat ennen vuoden vaihdetta voineet sijaita niin sanotusti väärässä päässä katua. Kuten monessa muussakin Suomen kaupungissa, ydinkeskusta-alueet ovat Varkaudessakin olleet aiemmin Manner-Suomen Maaseutuohjelmasta ulosrajattuja taajama-alueita.

Nyt, kiitos kaupungin tekemän panostuksen, koko Varkaus on siirtynyt vuoden alusta osaksi ohjelman mukaista maaseutua. Jatkossa toimijamme, sijainnistaan riippumatta, ovat tasapuolisessa lähtötilanteessa hakemaan toimintaansa maaseuturahoitusta.

Mahdollisuus tuo meille myös yhteisen vastuun. On tärkeää, että olemme jatkossa aktiivisia ja hyödynnämme tarjolla olevia rahoitusmahdollisuuksia seudun hyväksi.

Huonoin vaihtoehto on, ettei rahoitukselle löydy osoitetta täältä, ja se palautuu EU:n yhteiseen kassaan. Sinne päätyessään meille tarjoteltu tuki on mennyt osaltamme hukkaan.

Mitä maaseutuohjelman tuet sitten tarjoavat ja keille?

Maaseutuohjelman tukia voivat hakea mikro- ja pienyritykset sekä rekisteröidyt yhdistykset ja muut vastaavat yhteisöt. Tarjolla on erilaisia tukimuotoja niin aineellisiin investointeihin kuin kehittämiseen. Tukia myöntävät Varkauden alueella Pohjois-Savon ely-keskus ja Kehittämisyhdistys Mansikka.

Yhdessä teidän ja rahoittajien kanssa voimme miettiä, mihin eri tukien ja rahoittajien laajasta tarjonnasta juuri teidän tarpeenne voisi sopia.

Maaseutuohjelman rahoitus on kehittämisrahoitusta, jolla tavoitellaan yrityksissä mm. tuotannon kasvua, parempaa tehokkuutta tai uusia markkinoita. Tukien avulla voidaan kehittää uusia tuotteita ja palveluja, tehostaa tai ottaa käyttöön uusia tuotantotapoja, käynnistää yritystoimintaa sekä tehdä edellä mainittuihin liittyviä investointeja esimerkiksi tiloihin ja koneisiin.

Yhteisöt taas voivat tuen avulla esimerkiksi kunnostaa kyläyhteisön tai yhdistyksen yhteistä rakennusta, hankkia sinne yhteisiä koneita tai edistää alueensa asukkaiden palveluita, paikallista kulttuuria tai parantaa alueen viihtyisyyttä.

Kunkin tukimuodon osalta haut aukeavat ja haku- sekä myöntämisohjeet tarkentuvat kevään aikana. Lisätietoa tukimuodoista, hakujen avautumisesta ja soveltamisohjeista päivittyy pitkin matkaa muiden muassa Ruokaviraston ja Mansikan verkkosivuille.

”Ei se kuitenkaan kannata!”

Yritysasiantuntijana kuulee valitettavan usein, että tukien hakeminen on hidasta ja työlästä, ei sieltä löydy tähän tarpeeseemme sopivaa tai ei meille koskaan ole kuitenkaan myönnetty mitään. Kannustaisin kuitenkin yrityksiä ja yhteisöjä näkemään tämän mahdollisuutena, joka kannattaa pyrkiä hyödyntämään.

Olen itsekin onnistunut menneinä vuosina auttamaan kymmeniä toimijoita hankkeiden tukihaussa ja eri kokoisista tukimääristä on saatu apua elinkeinojen ja elinvoiman kehittämiseen. Tässäkin asiassa onnistua voi vain yrittämällä, ei yrittämättä jättämisellä.

Rahoituksen aukeamista odotellessa kannattaa jo lähteä valmistelemaan omaa kehittämisideaa tai investointia. Jos tuet eivät ole tuttuja tai niiden hakeminen tuntuu hankalalta, pyytäkää rohkeasti apua. Rahoittajien asiantuntijat elyssä ja Mansikassa ovat käytettävissänne. Ja me Navitas Yrityspalveluissa ja Uusyrityskeskus Wäläkyssä olemme alueemme toimijoiden apuna.

Yhdessä teidän ja rahoittajien kanssa voimme miettiä, mihin eri tukien ja rahoittajien laajasta tarjonnasta juuri teidän tarpeenne voisi sopia. Osaamme myös neuvoa tukien hakemisessa, hakemuksen teossa ja mahdollisten tarvittavien liitteiden kokoamisessa.

Vielä on kerrottava tuoreet terveiset sunnuntaina Helsingissä päättyneiltä Matka 2023 -messuilta. Kiinnostus Varkautta kohtaan oli suurta. Matkailijat kertoivat nyt etsivänsä kotimaasta aivan uutta nähtävää. Mukana olleet toimijamme saivat suoria varauksia jo viikonlopun aikana ja muun muassa Dream Circuksen käsialaa olleet messuasumme herättivät runsaasti kyselyjä, mistä noita voi hankkia.

Tämä osoittaa, että matkailueurotkin jakautuvat monille toimialoille. Varkaus etenee myös tässä kehittämistyössä juuri oikeassa hetkessä.

Pidetään kaikki yhdessä seutua rinta rottingilla esillä.

Kirjoittaja on yritysasiantuntija Navitas Yrityspalveluissa.