Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 22.1.2023 Pohjois-Savo tuskailee hoitotakuun kanssa: Myönteistä on, että Varkauden ja Iisalmen mahdollisuudet helpottaa tilannetta on otettu pohdintaan

Pohjois-Savon hyvinvointialueelle on vaikeuksia vastata hoitotakuuseen. Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen THL:n selvityksen mukaan jo viime syksynä Pohjois-Savossa oli valtakunnallisesti heikoin tilanne hoitotakuun toteutumisessa (WL 21.1.). Tuolloin 24 prosenttia potilaista jonotti yli puoli vuotta hoitoa. Tilanne oli koko maan huonoin eikä se ole sen jälkeen paremmaksi muuttunut vaan valunut vielä heikommaksi.

Hoitojonossa on kaikkiaan reilut 7 000 potilasta, joiden tulisi saada hoitoa kuuden kuukauden kuluessa jonoon asettamisesta. Vuodenvaihteessa hoitotakuu ei toteutunut noin 1 700 potilaalla. Esimerkiksi tukielin- ja tekonivelkirurgiaan odotusaika on vuoden verran.

Myönteinen asia on, että hoitojonot koskevat kiireetöntä hoitoa. Kiireellinen ja päivystyshoito toteutuu ongelmitta, samoin erityisen vaativa erikoissairaanhoito.

Työ- ja elinkeinoministeriön barometrin mukaan Pohjois-Savossa on myös vaikea hoitohenkilökunnan vaje. Asiat varmastikin kulkevat myös käsi kädessä. Varkauden seudun tilanne on vielä maakunnallisesti kohtuullinen, ja esimerkiksi lääkäripulasta pahiten kärsii Ylä-Savo. Lieneekö tilanne parempi Keski-Savossa siksi, että KYS:n ja Varkauden kumppanuusmallista on pitkät ja hyvät kokemukset? Toivottavasti tilanne myös tällaisena jatkuu.

Yhtenä keinoja leikkausjonojen purkamiseen hyvinvointialueen yleisten palvelujen lautakunnassa on mietitty alustavasti Varkauden ja Iisalmen hyödyntämistä. Hyvinvointikeskus Aaltoon ei varsinaisia leikkaussaleja rakennettu mutta tilat ovat muunneltavissa niin, että pienimuotoiset leikkaukset ja vastaavat operaatiot ovat mahdollisia ja niitä myös tehdään. Tekonivelleikkauksille olisi nyt kova kysyntä mutta niitä tai muita raskaampia leikkauksia ei nykyisillä päivystysmalleilla voi Varkaudessa tehdä. Myönteistä kuitenkin on, että Varkauden ja Iisalmen mahdollisuudet helpottaa tilannetta nyt ja jatkossakin on otettu pohdintaan. Alueellisen toiminnan vahvistaminen on Kuopion ja koko maakunnan etu.