Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Timo Suhonen | Teollisuuden investointeja tarvitaan Suomeen

Suomeen on aiesopimuksen mukaan tulossa historiallinen teollinen investointi. Norjalainen yhtiö on suunnittelemassa peräti neljän miljardin euron terästeollisuuden hanketta, joka tulisi työllistämään vuoden 2026 lopulla yli 1000 työntekijää. Terästehtaan rakentamisvaiheessa työllisyysvaikutukset olisivat ennen kuulumattoman suuret, puhutaan tuhansista työpaikoista.

Suomalaisen teollisuuden kilpailukyvystä saatiin jälleen merkittävä osoitus. Näin suuria ja vaikuttavia investointeja ei edes suunniteltaisi, jos infra, logistiikka ja teollisuuden toimintaolosuhteet eivät olisi niin hyvät kuin meillä on Suomessa.

Ylen haastattelussa (3.1.) Varman toimitusjohtaja Risto Murto totesi, että Suomi on houkutteleva maa vihreille investoinneille. Suomeen on onnistuttu houkuttelemaan erilaisia energiainvestointeja, kuten tuulivoimaa ja energian perässä Suomeen tullee myös lisää teollisuushankkeita.

Toivottavasti olemme jatkossakin suurten teollisten mahdollisten investointien kohdemaa. Meidän on varauduttava paremmin siihen, että koulutuspolitiikka tulee vastaamaan jo nyt huutavaan työvoimatarpeeseen eri teollisuuden aloilla. Lisäksi tulevaisuudessa on otettava huomioon mahdollisten investointien tuomat lisätarpeet osaamiselle.

On perusteltua laajentaa työnantajien koulutus- ja muutosturvavelvoitetta ja lisätä entisestään uudelleen-, täydennys- ja muuntokoulutusta, jotta teollisuudella on käytettävissä tarvittava työvoima.

Yrityksillä ja työnantajien edustajilla on myös tärkeä rooli siinä, että teollisuuden työpaikat koetaan houkutteleviksi. Meneillään olevat teknologiateollisuuden työehtosopimusneuvottelut on hyvä paikka vaikuttaa siihen, että esimerkiksi palkkakehitys tarjoaa enemmän houkuttelevuutta alalle.

Yritystukien hyödyntäminen on tärkeää suurissa konkreettisissa investoinneissa, jotka tukevat siirtymää entistä ekologisempaan ”vihreään” teollisuuteen ja sitä kautta vieläkin vahvempaan työllisyyteen Suomessa. Miljardiluokan investointien tuleminen maahamme on kaikkien etu, se heijastelee hyvää jokaiseen maakuntaan.

Kirjoittaja on varakansanedustaja, eduskuntavaaliehdokas (sd.)