Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Miten omaishoitaja saa sijaisen hyvin pienellä korvauksella?

Tämä vuoden alku on aikaa, jolloin rasvataan tulevan vuoden rattaita ja poistetaan kapuloita, jos mahdollista. On miettimistä ja suunnittelua. Ihminen ei oikein osaa elää päivää kerrallaan, vaikka se toivottavaa olisikin. Eilinen on mennyt ja huomisesta ei tiedä. On vain tämä päivä ja tämä hetki.

Siskokulta sai joululahjaksi toivomansa verenpunaisen kynsilakan. Niin sitä pitää. Eduskunta tekee töitä aina hartiavoimin, mutta kansa, nekin, jotka asuvat hevoskastanjoiden keskellä, työskentelevät kynnet verillä. Siskoa vertaus nauratti, minua ei.

Olen toiminut omaishoitajana jokusen vuoden. Mutta nyt sote-säästöt tällä saralla kävivät oikein kiusaamaan. Jos hoidat omaista kokovuorokautisesti joka ikinen päivä, saat kolme vapaata kuukaudessa. Vapaalle on saatava sijainen.

Tulisitko meille töihin, jos saisit puolesta vuorokaudesta 30 tai koko vuorokaudesta 70 euroa? Tietysti maksat tästä veron, jopa 30 prosenttia. Sote siis säästää ainakin omaishoitajista, sillä kukaan ulkopuolinen ei tule töihin tällä korvauksella. Kun ei ole tekijää, ei ole korvaustakaan ja kassa kilisee sote-säästöön.

Tosin perheen kesken kaikki tulee hoidettavaksi, ei rahasta vaan silkasta rakkaudesta. Muistan jo vuosia sitten, että ystäväperhe ei tahtonut saada hoitoapua edes isolla rahalla. Hakijoita oli peräti kaksi. Ja valituksi tuli henkilö, joka oli vastuussa paikkakunnan talvisorsien hoitamisesta. Järkeenkäypä valinta. Jos pitää huolta sorsista eikö sitten vanhoista mummoista.

Hoitajapula saa jo huolestuttavia mittasuhteita. Maksakaa nyt hyvät hyvinvointialueet poistuneille hoitajille paluurahaa, vaikka puolen vuoden palkka, että emme ajaudu umpikujaan. Ja poistakaa hoitajien osalta sellaiset pakkolait, jotka pelottavat ja saavat vaihtamaan alaa.

Uskon vielä tavallisiin suomalaisiin, että vielä nytkään ei meitä tarvitse pakottaa, vaan hoidamme velvollisuutemme niin kauan ja hyvin kuin kykenemme.

Meiltä ei puutu mitään, mutta ei meillä sivullisen silmin olekaan juuri mitään. Mutta on hyvät naapurit. Naapurin pappa tuo pihaan kuivia lavoja minkä ehtii. Mies sahaa, minkä selkä antaa periksi, pussittaa ja säkittää. Jos puut ja rahat ovat loppu, polttaa sitä kuivaa lautaa ikionnellisena. Ja vain harva kitisee nauloista.

On sanottu, että sieltä ne tulevat tuhkalapioon mistä hiiletkin. Nauravat kylällä. Eivät ehdi auton takapenkkiä nostaa, niin on kiire kerätä kaikki luvalliset lavat. Kiitos yrittäjille, kun laittavat kuivaan katon alle odottamaan lava-almoja.